Mondd Uram, miért fázunk?

A májusi időjárás most is felettébb bosszantó állapota már Szervác, Pongrác és Bonifác halálának idején is kiemelkedő jelentőséggel bírt. De vajon mi a valós oka ennek az pre-uborkaszezonnak?

A szájhagyomány szerint a három szent bosszúból kísérti hazánkat és a környező térség országait. Pongrácot elméletileg kánikula idején találták megfagyva egy subában, Bonifácot agyoncsipkedték a szúnyogok és Szervác a szárazföldön csodával határos módon vízbe fúlt.

A hőmérséklet csökkenések az év során ugyan máskor is előfordulnak, de a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. Ezért a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.

Nem valószínű viszont, hogy ezek éppen május 12-13-14-hez  köthetőek, az okát sokkal inkább a május havi meteorológiai viszonyokban kell keresni. A hagyomány is úgy tartja, hogy a három fagyosszent napja csak megelőlegezi a hűvös áldást, az igazi fagyot Zsófia (május 15.) és Orbán (május 25.) várják. A légnyomás május hónapban ugyanis Északnyugat-Európában erősen növekedik és Délkelet-Európában – hazánkban és a Balkán -élszigeten – pedig csökken. Emiatt Németországban, Ausztriában és hazánk nyugati részén az északi, északkeleti szelek a levegő lehűlését idézhetik elő.

Szerintetek mit hoztak most nekünk a Fagyosszentek?

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?