Műanyag réteg a tengeri sziklákon

Újfajta környezetszennyezést figyeltek portugál kutatók. A part menti sziklákon műanyagrészecskékből álló kéreg alakul ki. Ennek oka egyértelműen az óceánok szennyezettsége.

A műanyag állaga furcsa, leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztet. Kisebb-nagyobb foltokban borítja azokat a sziklákat, amelyeket a hullámverés csapkod. Ez nem csak a környezetre, de a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve is veszélyes.

A portugál  Tenger- és Környezettudományi Központ kutatói három éve vizsgálják Madeira szigetének part menti szikláit. A vulkáni eredetű sziget partjain azóta követik figyelemmel a megtapadó műanyagrészecskéket és azok hatását a helyi ökoszisztémára.

Ahogy a nagyméretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez. A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag és, amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

A helyzet már most súlyos, a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja. Megállapították továbbá, hogy az algaevő közönséges particsiga épp olyan otthonosan érzi magát a műanyagkérgen, mint magukon a sziklákon, ami azt sugallja, hogy valószínűleg nem csupán az algát, hanem a műanyagot is elfogyasztja.

Facebook hozzászólások

You may also like...