Nagyobb a nagy fehérnél?

11 évvel ezelőtt, egy titokzatos teremtmény felfalt egy majd’ 3 méteres nagy fehércápát, az Ausztráliától délre elterülő vizeken. Az akkori expedíció operatőre, David Riggs visszatért a helyszínre, hogy megfejtse a titkot, mi nagyobb egy nagy fehérnél?

Az Egyesült Államok kutatási központokat és múzeumokat magába tömörítő csúcsszervezete, a Smithsonian Intézet megbízásából, a téma megszállottja, Riggs visszatér Ausztrália – cápák, óriás tintahalak és gyilkos bálnák uralta – vizeihez, hogy fényt derítsen a rejtélyre és filmet készítsen róla. A film címe ‘Vadászat a szuper ragadozóra’ lesz.

Riggs, emlékezett a napra, amikor az ereje teljében lévő, kifejlett nőstény fehércápát nyomkövetővel jelölték meg, hogy tanulmányozhassák a faj mozgását Ausztrália partjai mentén. „Magabiztos volt a hölgy” – idézte fel a megjelölés pillanatait Riggs. A cápa, aki az Alfa Cápa nevet kapta az ausztrál tudósoktól, a műveletet követően „a zavartság legkisebb jele nélkül” távozott, mondja az operatőr.

Négy hónappal később azonban Alfa nyomjelzőjét partra sodorta a víz. A szerkezetet alig két és fél mérföldre találták meg attól a helytől, ahol a cápát megjelölték. A kinyert adatok szerint Alfa 1900 láb (580 méter) mélyre süllyedt azelőtt, mielőtt a nyomkövető körüli hőmérséklet 7 Celsusról 25-re emelkedett és annyi is maradt 9 nappal azelőttig, míg partra nem vetette a víz.

A hirtelen hőfokváltozást csak egy dolog okozhatta: a nyomkövető bekerült egy másik állat gyomrába, amely megtámadta őt – és amely minden valószínűség szerint nagyobb Alfánál. Egy háromméteres fehércápa nem tartozik a legnagyobb példányok közé (a legnagyobbak akár 6 és fél méterre is megnőhetnek), de már ez a méret is bőven elég kellett volna hogy legyen ahhoz, hogy óvatosságra intse a támadót.

Az eset kapcsán megindultak a találgatások, a merészebbek H. P. Lovecraft Cthulhu-jának egy teremtményét képzelték a mélybe, míg a viccesebbek Poszeidon grillpartiját vagy Steven Spielberg mozijából (Cápa) Martin Brodyt emlegették. A tudósok bár nincsenek meggyőződve róla, de egy másik fehércápát sejtenek az eset mögött. Alfa vagy egy területi vita áldozata lett, vagy egy nagyon éhes – és hatalmas – fajtársa elé vetette rossz sorsa.

Bár alapvetően kerülik a fajtájukon belüli konfliktust, a kannibalizmus nem példa nélküli a nagy fehérek esetében. 2009-ben Brisbane közelében támadott egy nagyobb példány kisebb fajtársára és a Floridai Állami Egyetem cápakutatója, R. Dean Grubbs is elmondta az NBC csatorna megkeresésére, hogy maga is tapasztalt hasonló esetet megjelölt cápák esetében. „Két 3 és 3,5 m közötti szürkecápát egy nagyobb tigriscápa ölhetett meg, a nyomok alapján” – mondja Grubbs. „További egy tigriscápát egy termetesebb szürkecápa támadhatott meg, feltételezésünk szerint. Sőt, magam is láttam olyan cápákat, melyek 3 m fölöttiek lehettek, de csak a fejük maradt meg.” Grubbs véleménye szerint Alfa esetében, a megjelölt részt harapta ki egy vetélytárs, majd a sérült cápát hátra hagyta – a seb könnyen okozhatta Alfa vesztét.

Bármennyire is kielégítőek a tudós szavai, titkon reménykedünk abban, hogy maradt olyan titok az óceánok mélyén, melyet Riggs kamerája felvehet.

forrás: businessinsider.com; nbcnews.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?