Naplemente a Marson

A Insight leszállóegység Lander fényképezőgépét, egy robotkar végére szerelték. Nemrégiben rögzítették vele a marsi naplemente különböző fázisait. Don Davis, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa ezeket a fotókat használta fel, hogy összeállítson belőle egy Time Lapse videót. Ezzel akarja megmutatni milyen élmény lenne a Marson  állva a naplementét nézni.

A robotkar a fotók készítése közben mozgott, ezért a fotókat úgy kellett felhasználnia, hogy úgy nézzen ki, mintha egyetlen nézőpontból készültek volna. Egy kis pontatlanság még így is van a filmen, mert az égbolt a valósághoz képest túl világos. Ez a kamera sajátossága, az emberi szem nem pontosan így látná.

Az InSight robot leszállóegység,et amelyet a NASA 2018. május 5-én indított el a Marsra egy Atlas–5 rakétával a Vandenberg légitámaszpontról, hogy ott a bolygó talaját vizsgálja.  A robot leszállóegysége 2018. november 26-án 19:53-kor leszállt a Mars bolygó felszínén, majd ezt követően néhány perccel később már a földi irányítóközpont megkapta az első fotókat a leszállási hely környékéről. Az űrszonda a tervek szerint megkezdte a Mars talajának vizsgálatát és gyűjti az adatokat a marsi a szeizmológiai és hőáramlási jellemzőkről.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...