Nem fog mostanában felrobbanni a Betelgeuse óriáscsillag

A vizsgálatok érdekes tényeket állapítottak meg az óriáscsillagról.  A korábban hittnél kisebb és közelebb van a Földhöz a Betelgeuse. Az eredményeket egy olyan nemzetközi csoport kapta, amelynek magyar csillagász tagja is van..

A Betelgeuse a téli égbolt egyik jellegzetes csillaga, az Orion csillagkép bal vállát jelöli ki. A jellegzetes, fényesvörösen világító égitest régóta foglalkoztatta a kutatókat, de az érdeklődés új lendületet kapott, amikor a csillag a közelmúltban furcsán kezdett viselkedni. Normál esetben ez az egyik legfényesebb csillag az égbolton, de 2019 óta két elhalványodását is megfigyeltük. Többen máris arról kezdtek spekulálni, hogy esetleg felrobbanni készül és szupernovává válik.

Űrhajótöröttek

Egy nemzetközi kutatócsoport most részletes vizsgálatnak vetette alá az égitestet. A csillagászok arra jutottak, hogy a vörös óriáscsillag kisebb és közelebb is található a Földhöz, mint amire a korábbi megfigyelések engedtek következtetni.

A halványodásra is más magyarázattal szolgálnak. Ma már tudjuk, hogy az első, nagy halványodást egy porfelhő váltotta ki. A csoport arra következtetésre jutott, hogy a következőt valószínűleg a csillag pulzációja okozta. Jelenleg héliumot éget a magjában, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem áll közel a felrobbanáshoz. Akár százezer év is eltelhet, mire a szupernóva-robbanás bekövetkezik.

 A kutatók csillagfejlődési, hidrodinamikai és szeizmikus csillagmodellek segítségével mélyebb betekintést nyertek a pulzációt hajtó fizikai folyamatokba, és egyben pontosabb képet kaptak arról is, hogy életének melyik fázisában jár a csillag. Megerősítették, hogy nyomáshullámok, vagyis lényegében hanghullámok okozzák a csillag pulzációját.

Lakott sziget

A modellek felhasználásával meg lehetett becsülni a csillag fizikai méretét és távolságát is. “A Betelgeuse méretéről nem volt teljes egyetértés, mivel korábbi kutatások alapján a Jupiter pályájánál is nagyobbnak vélték. Mi viszont arra jutottunk, hogy csak annak kétharmadáig tart, az átmérője a Napénak kb. 750-szerese.

Facebook hozzászólások

You may also like...