Oasis pilot: Houston, baj van, küldjetek papot!

Pilotszezon van az Amazonnál, azaz a nézőknek most megmutatnak pár műsorból egy-egy részt, akik megszavazhatják, hogy melyikből készüljön sorozat. Van itt stand-upos komédia, animációs produkció, botcsinálta szuperhősös, és ami minket a legjobban érdekel, egy scifi sorozat felütése is. Ez az Oasis. A történet szerint a Föld ramaty állapotban van, de talált az emberiség egy olyan bolygót, ahol nagyjából 50 ezer család túlélhet. Elmennek tehát kolonizálni, élhetővé tenni, amikor azonban a munkások kezdenek sorban meghalni, ráadásul még az eltűnt vezetőjük is papért küld, akkor derül ki, hogy baj van. Nem is kicsi.

oasis5

Az Oasis olyan, mintha az űrben játszódó Lostba nézhetnénk bele egy rész erejéig, vagyis már az első órája iszonyú intenzív élmény. A főszerepet Richard Madden játssza, aki a Trónok harca után már a Klondike című aranyásós sorozatban is megmutatta, hogy tud ő, ha akar. Itt egy ökumenikus papot alakít, aki a felesége halálát követően kap egy üzenetet, miszerint szükség van rá az Oasis kolóniáján. Ő meg hevesen tiltakozik, ugyanis oda csak az iszonyú gazdagokat várják majd tárt karokkal. Egy kevés adomány a templomjának azonban meggyőzi, gyorsan felkészítik és már lövik is ki az űrbe. Ami viszont az Oasison várja, több mint amire vállalkozott.

oasis2

Hallucináló, kimerült munkások, összezavarodott vezetők kerülnek a férfival egy légtérbe, akik elkezdik sejteni, hogy a bolygó nem szívesen látja őket vendégként. Hasonló, mármint, hogy egy helyszínt megszemélyesítettek, tényleg csak a Lostban volt. A sziget ott is kommunikált a repülőtragédia túlélőivel és itt is hasonló motívum öleli át az Oasis első részét. A misztikum egyébként is erős a pilotban, látomások mindenfelé, ráadásul még a hit és a tudomány kapcsolata is egészen szépen szembe van állítva. Mindezek tetejében a látvány már csak a hab a tortán, ugyanis abszolút nem lehet érezni, hogy az Oasis mindössze egy online videotékává (is) avenzsált cég, az Amazon gyermeke. Erre a pilotra még az HBO is büszke lenne, simán.

oasis3

A karakterekkel könnyű azonosulni, a kolónián van olyan nő, aki a gyermekét hiányolja, de apja emlékével viaskodó és az elvesztett versenylovát sirató munkás is előfordul. Ergo nagyon szépen megoldották a készítők, hogy kábé mindenkivel könnyű legyen azonosulni. Az epizód egyik csúcsa, amikor a szívtelennek tűnő doktornő táncol önfeledten, valószínűleg egyébként beszívva, de ez részletkérdés. Az Oasis nem spórol a vallásos ember szemszögével se, és az ilyesmi nagyon jól áll a sci-fi sorozatoknak. Bátorságra vall ugyanis az Istenben menedéket kereső embert szembeállítani a rigid tudósokkal, akik csak a számokban és az egyenletekben hisznek. Tudjuk ezt a Lost óta, de a hamarosan befejeződő The Leftoversben is hasonló van. A műfajnak tehát nincs sok képviselője, de azok mindig erősek.

oasis4

A vizuális megoldások és a jó színészi játék mellett muszáj megemlíteni a zenéket, a főcím valami frenetikus lett Rag ‘n’ Bone Man Human című száma rendkívül jó aláfestés volt a Mass Effect: Andromeda trailerében is és itt is nagyon ül a Human. Ritkán szoktunk hasonlót tenni, de a zenei rendezőt, Brian Enót muszáj kiemelni, aki rengeteget hozzátett az Oasis atmoszférájához. A pilotot egyébként Matt Charman jegyezte, akit a Bridge of Spiesért jelöltek Oscar-díjra, a rendező pedig Kevin Macdonald volt, aki az eddig legkiemelkedőbb Stephen King feldolgozáson, a 11/22/63-on munkálkodott korábban.

A pilotban nagyon érdekes a feláldozhatóság kérdése. Láthatóan olyan embereket küldenek az Oasisra dolgozni, akikért nem ejtenek túl sok könnycseppet, ha meghalnak. Diszleksziás botanikus, bukott zsaru, abszolút biztonsági játék ez a gazdagok túléléséért cserébe. A sorozatra azonban ez abszolút nem süthető rá bélyegként, nagyon régen láttunk ennyire élvezhető sci-fi produkciót a kisképernyőn, szóval kedves Amazon, tessék csak ezt berendelni! Értékelés: 9/10

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?