Orosz rakétaszerelés két percben – ritka felvételek az Európai Űrügynökségtől

Két percbe sűrített látványos videót láthatunk egy orosz Szojuz hordozórakéta összeszereléséről. Az űreszköz rövidesen Francia-Guyana területéről indul, az első négy Galileo mesterséges holddal a fedélzetén.

Éhség + ajándék Pengefutár könyv

Aki megveszi Whitley Strieber: Éhség című könyvét ajándékba kapja Alan E. Nourse, William S. Burroughs: Pengefutár című könyvét.

Ritka felvételeket hozott nyilvánosságra az Európai Űrügynökség (ESA). Az alábbi film képsorain lépésenként követhető egy Szojuz hordozórakéta összeállítása, amit két kameraállásból, felgyorsítva figyelhetünk meg. Az október 20-ára tervezett indítás különlegessége, hogy ez lenne az első alkalom, amikor egy Szojuz hordozórakéta nem a volt Szovjetunió területéről, hanem az ESA fennhatósága alá tartozó francia-guyanai Kourou űrközpontból startol.

A Szojuz rakéta összeszerelésének lépései gyorsított filmen (ESA)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=F0bTODuGMP1jYeyV

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Régmúlt napok fénye + Ajándék Pengefutár

A filmen látható hosszú szerkezet a hordozórakéta három fokozata, amelynek elemeit daruk segítségével helyezik végső pozíciójukba, ahol azokat egymáshoz rögzítik. Megfigyelhető az emelkedés közben a rakéta oldaláról leváló négy segédrakéta beszerelése is. Ez a Szojuz-ST-B jelű rakéta fogja a tervek alapján Föld körüli pályára állítani az európai Galileo helyzetmeghatározó rendszert alkotó műholdak első négy darabját. A szerelés alatt természetesen nem volt üzemanyag a hordozórakétában, amely a szerkezet fő tömegét adja a start során.

Az alábbi videón egy korábbi, Ariane hordozórakéta indítását követhetjük, szintén a Kourou Űrközpontból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pkt6Q0ICPFbktRRp

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?