Oscaron innen, csillagokon túl

Néhány filmes műfaj nincs barátságban az Oscarral. Ugyan a 2013-as Gravitációt 10 kategóriában jelölték a díjra, amiből hetet meg is nyert (köztük a legjobb rendezőjét), mégis elmondható, a film csak üdítő kivétel volt, a sci-fik számára nem sok babér terem a díjkiosztó gálákon, már ami a „komoly” kategóriákat illeti. Hasonló cipőben járnak a komédiák, horrorok és a fantasy alkotások is.Nincs ebben semmi meglepő, az Oscar mindig is a drámák felé húzott. Elég csak 2014 legjobb filmes jelöltjeire tekinteni: csak a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és a The Grand Budapest Hotel összetett műfajú, de még így is mindkettő bőven drámán ’inneni’. A két filmnek vannak komédia elemei, és a Budapestet megvadították némi kalanddal is (ami igencsak ritka a gálán megmérettetett filmek között), de a többi jelölt a szokásos, jól ismert Oscar-mágnes műfaji kategóriába sorolható.

AZ AMC filmes oldal készített egy elfogultsági listát az eddigi Oscar nyertesekről. Ebben a felsorolásban a legtöbb mozi a dráma-félék kategóriájába esik és csak kis számban van képviselve a horror, a fantasy, az akció és a sci-fi műfaj. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy nagy költségvetés biztosíték a sikerre! A Batman: A sötét lovag óriásit tarolt a mozikban 2008-ban, de az Oscar gálán csupán a legjobb mellékszereplő (Heath Ledger poszthumusz) kategóriában lett sikeres a film – sőt, más jelentős jelölést nem is kapott. A 2009-es, 81. gála volt az utolsó, ahol kategóriánként csak 5 jelölt versenyzett a szoborért. Talán a mostoha műfajoknak való kedvezés célja lebegett a The Academy of Motion Picture Arts and Sciences előtt, amikor az intézmény 10-re növelte a jelöltek számát.

Hiába a megnövekedett létszám, a legjobb rendezések kevés kivétellel (pl. Az Argó-akció) továbbra is az addig is preferált kategóriákba estek. A jelölések között azonban már olyan filmek is szerepeltek, mint A leleményes Hugo, az Eredet, az Avatár, a District 9, a Fel!, a Toy Story 3 és a Djangó elszabadul   – de szobrot továbbra sem vihette haza egyik sem.

A fantasztikus műfajból csupán egy alkotás ért fel a csúcsra, csak a Gyűrűk ura: A király visszatér győzelme jelent némi vigaszt a műfaj szerelmesei számára, az után, hogy a 2001: Űrodüsszeia, az  E.T., a Star Wars és a Szárnyas fejvadász mozik közül egyik sem kapott jelölést a legjobb filmek között (A Mechanikus narancs ugyan megkapta a jelölést, de nyerni nem tudott).

A 2015-ös Oscar-gála sem hozta meg az áttörést, a Csillagok között is csak a resztlivel vigasztalódhatott, a látványos film a sci-fi-ik számára gyakran megajánlott vizuális effektek aranyszobrát nyerte meg.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?