Patkánykalózok ismeretlen vizeken


Amikor Tim Powers regényének kiadására készültünk, akkor hozott össze bennünket a sors ezzel a színes kompániával. Megjelenésük, az általuk játszott kocsmazene és a hozzá tartozó életérzés annyira illett a könyv világához (és a belőle készült Karib-tenger kalózai-filméhez is), hogy a találkozásból együttműködés született. Most kicsit olvasóink is megismerkedhetnek velük.


GALAKTIKA: Írek, skótok, kalózok, zene, Miskolc… Hogy állt össze mindez? Hogy fér össze mindez?

PADDY O’REILLY (Oravecz Kristóf):
A kulcsszó az ital. Ez tud csak mindent így összekavarni! 🙂 Néhány üveg whiskey, pár Pogues lemez és egy-két Jack Sparrow fintor után állt össze a banda 2008-ban. A helyszín tök mindegy. Annyi üveg whiskey után a Góbi-sivatagban is megalapíthattuk volna a Paddy and the Rats-et. A lényeg a hangulat, a mámor és természetesen az ehhez szolgáló ír zene volt. És persze az elborult agyszüleményeink. Történetek egy amszterdami örömlányról, az alkesz, kisiklott kocsmatöltelékről, a csúnya, részeg nőről, a patkánykalózokról vagy a három csaló mesehősről, akik kirabolják a fantáziavilágot. Ezek mind a Paddy and the Rats világának részei. Egy groteszk, humoros, kifacsart világ, ahol mindenki elveszhet pár órára az ír kalózok whiskey gőzös, kalandos világában.

G: Nem hagytam ki semmit? Mit kell még tudni a csapatról? Miféle kalózok vagytok?

P: A legrosszabb féle. Aki alkoholmámorban elrabolja a lányaidat, megissza a piádat és eközben még jó zenét is játszik hozzá fancsali vigyorral! 😉

G: Röviden elmeséled, hogy is gyűlt egy zászló alá a legénység?

P: Egy ideig együtt turnéztunk Vinccel, Joeyval és Seamussel, de külön zenekarokban. Aztán a közös, alkoholgőztől bódult, “jamm”-elős éjszakákon rájöttünk, hogy szeretünk együtt zenélni és kitalálni hülye sztorikat. Szeretjük az ír népzenét, a kalóztörténeteket és a sört. A többi pedig már jött magától!

G: Hova helyeznéd magatokat a zenei palettán? Milyen műfajban alkottok? Kik voltak az inspirálóitok?

P: Sok féle köntöst aggathatunk a zenénkre, mert tartalmaz folk elemeket, punkot, rock n roll-t, de még pop-ot is. Igazából mi a Pub n roll vagy a Pirate punk kifejezést szeretjük használni, ami nem kifejezetten zenei stílus, inkább életérzés. És ezt csak az tudja igazán átérezni, aki ellátogat a Patkányhajó fedélzetére a koncertek keretein belül. Oda, ahol a fákról rumos hordók nőnek, meztelen nők nyílnak a földból virágok helyett és a kocsmák fizetnek azért, hogy elsüllyedj a sörben! A hatások közt sok mindenki megtalálható. A Poguestól kezve Oscar Wilde-on és Bukowskin keresztül a Ramones-ig!

G: Angolul énekeltek. Ez lehetővé teszi a nemzetközi jelenlétet? Volt már esetleg a nemzetközi vizeken sikerekben részetek?

P: Az elmúlt két évben bejártuk fél Európát a hazai koncertek mellett. Több, mint 250 koncerten vagyunk már túl. Játszottunk Svédországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban vagy épp Franciaországban. Ez a fajta zene lehetővé teszi, hogy sok helyre eljussunk, mert inni és mulatni mindenki szeret és mi ehhez húzzuk a talpalávalót! Nincsenek korlátok, nincsenek határok. Csak a végtelen horizont és a Pub n roll! 😉

G: Első lemezetek, a Rats on Board kicsit más hangot ütött meg, mint a nemrégiben megjelent második album, a Hymns for Bastards. Te miben látod a különbséget? Milyen volt a lemezek fogadtatása?

P: Az első lemez bohóckodás volt. Az élet egyszerű részét fogalmaztuk meg, a kocsma felszínesebb részét. Ivás, nők, verekedés és ivás.Amihez folkosabb zenei hangzás dukált. És személy szerint én imádtam! A második lemezen a lélek sötétebb bugyrait szerettük volna feltárni, ezért itt már megjelennek olyan témák, mint az őrület, a gyilkosság vagy az elhagyatottság. Kicsit horrorisztikusabb lett az egész,de ez is része a kalózéletnek. Csak egy másik oldala. Egy sötétebb, amihez kicsit keményebb, punkosabb hangás párosul. Ki tudja a következő lemez hova fog kilyukadni? Mi még nem! Egy koncept lemezen szeretnénk majd dolgozni, egy összefüggő történeten. De, hogy pontosan mi lesz, azt még mi sem tudjuk! A Paddy and the Rats hangzás megmarad, ahogy eddig is. De a témák és a körítés folyton változik!

G: Azoknak, akik még nem láttak élőben Benneteket. Hogy kell elképzelni egy ír kalóz koncertet? Kiraboljátok a közönséget és elraboljátok a lányokat?

P: Pontosan! Folyik a sör, mindenki tombol és nem lehet megállítani az őrületet! De a legjobb, ha eljön vki és kipróbálja élőben! A következő koncertekről a myspace.com-on vagy a zenekar facebook oldalán lehet többet megtudni!

G: Mit üzensz azoknak, akik még nem hallottak a pub’n’roll-ról?

P: “Join the Paddy crew, We beat up all the fly rats!
All you gotta do: kidnap pretty sirens.
Go on, footman, join the tribe, come on board!”
/részlet a Pack of Rats-ből/

G: Mik a további terveitek?

P: Sok lemez, még több koncert! Körbehajózni a Hét tengert és kocsmát varázsolni az egész világból! 😉

Az interjút Holló-Vaskó Péter készítette.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?