Pierre Boulle emlékére

Pierre Boulle neve valószínűleg nem ismeretlen a sci-fi kedvelők számára, hiszen az ő 1963-as regénye A majmok bolygója, melyből 1968-ben készült először filmadaptáció Charlton Heston főszereplésével.
A filmnek később több folytatása is “született”, illetve Boulle könyvéből egy újabb adaptáció 2001-ben, majd egy előzményfilm 2011-ben.
Amit azonban talán nem tudnak a sci-fi rajongók, hogy az írónak különösképpen kalandos előélete volt.


Pierre-François-Marie-Louis Boulle-ként született 1912-ben, a franciaországi Avignonban. Katolikus családban nevelkedett, bár később szabadgondolkodásúvá vált. Mérnöknek tanult. 1936-tól három éven keresztül technikusként dolgozott egy brit gumiültetvényen a mai Malajzia területén. A második világháború kitörésekor behívták a hadseregbe. Francia Indokínában harcolt. Miután a német csapatok megszállták hazáját, belépett a szingapúri szabad francia haderő kötelékébe. A háború alatt Charles de Gaulle pártján állt.

A háborúban Peter John Rule álnéven Kínában és Burmában az ellenállási mozgalomnál volt titkosügynök. 1943-ban németpárti csapatok fogták el a Mekong partjánál. Szolgálataiért több kitüntetést is kapott. A háború után még rövid ideig a gumiiparban dolgozott, de később Párizsba költözött. Itt írta meg híres regényét, a Híd a Kwai folyónt, amely azonnal világsiker lett. 1957-ben a műből filmváltozat is készült, amely több Oscar-díjat is nyert.
A francia fővárosban hunyt el 82 éves korában, 1994. január 30-án.

Egyéb ismertebb munkái:

1950. A kém
1960. Nagyúri mesterség
1966. Ahol a Kwai folyó ered
1972. A dzsungel harcosai
1974: Heroincsempészek

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?