Programozók miatt veszett el Európa legnagyobb távközlési műholdja

Emberi hiba miatt nem került a tervezett Föld körüli pályára augusztus közepén az orosz Ekszpressz-AM4 távközlési műhold. Mint a vizsgálat kiderítette, hibáztak azok a programozók, akik a gyorsító rakétafokozat irányítási rendszerének szoftverét írták. A hiba elhárítása után ismét fel lehet bocsátani a Proton-M rakétákat.

Gyere és játssz velünk a mai nap

Melyik könyvünkre jellemző ez a rövid ismertető?
„Irgalmas Isten, mindnyájan halottak…”

Ezt az üzenetet kapja Alex Benedict régiségkereskedő és nyomozó az ünnepelt horrorszerzőtől, Vicki Greene-től. Valamint egy jókora összegű átutalást. Amikor aztán Benedict és társa, a remek pilótanő Chase Kolpath a rejtélyes üzenet nyomában ellátogatnak a legtávolabbi, emberek lakta világra, magyarázatok helyett csak még több kérdés fogadja őket. Miért vetette alá magát Vicki Greene teljes emlékezettörlésnek, eldobva magától múltját és karrierjét? Vajon mire bukkanhatott a következő regényéhez végzett kutatómunka közben? Mi az a szörnyűség, amivel még egy horroríró sem képes együtt élni?

1. Szergej Lukjanyenko: Világok őre

2.
Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet!

3.
Jack McDevitt: Az Ördög szeme

Helyes válaszodat küldjed a kommunikacio@galaktika.hu címre, sorsolás 2011. szeptember 1-jén.

Nyereményed: páros belépő a
BÓKAY KERT Kalandpályára

Szoftverhiba csúszott a gyorsító fokozat irányítási rendszerébe, ezért tűnt el Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja. Az Ekszpressz-AM4-et augusztus 18-án indították el Bajkonurból egy Proton-M hordozórakétával, de pályára állítása kudarcba fulladt, mert programozási hiba miatt felmondta a szolgálatot a rakéta Briz-M típusú gyorsító fokozata – közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.

Nincsen szívünk elszakadni ettől a 7 könyvtől, így még a mai nap használd ki a lehetőséget és rendelj a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónkból. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

A hivatal az okok tisztázásáig felfüggesztette a Proton hordozókkal és a Briz-M-ekkel tervezett felbocsátásokat. A felfüggesztést most hatályon kívül helyezték, de az újabb felbocsátás előtt kijavítják a hibákat. Az Ekszpressz elvesztése miatt viszont csúsznak a 2011 őszére tervezett indítások – az orosz űrhivatalnak most át kell terveznie a tíz fellövést tartalmazó menetrendet.

Látogass el a facebook oldalunkra,ahol sok-sok érdekes információval, történetekkel és nyereményjátékokkal várunk. Nyerj értékes ajándékokat. Katt ide és szörfölj velünk!

A kereskedelmi és katonai célú műholdakat általában Progressz-M rakétákkal állítja pályára Oroszország. Az Ekszpressz Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja lett volna. A baleset után az illetékes orosz szervek és a szputnyikot jórészt gyártó Astrium cég még kísérletet tett a kapcsolatfelvételre, de a próbálkozások sikertelenek maradtak. Elvileg lett volna esély a műhold megfelelő pályára juttatására, mert volt saját hajtóműve és üzemanyaga is.

Most a 2006-os Galaktika magazin évadát is begyűjtheted, ha egyben vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 2006 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2006 teljes évad (1-12)

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?