Q Budapesten!

Jól indul az új év a magyar Star Trek rajongók számára, a tévésorozatok egyik visszatérő, kultikus szereplőjével találkozhatnak vasárnap Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban. John de Lancie a legtöbbet foglalkoztatott tévészínészek egyike, legismertebb szerepe azonban az isteni hatalommal bíró „Q” volt, aki rendszeresen megkeserítette az Enterprise, később pedig a Voyager legénységének életét.

Első nagyobb, híres szerepe a  „Days of our Lives” című napi szappanoperában volt, amit 2 éven át játszott, aztán karaktere egyszer csak lement a pincébe, és sosem jött vissza. Munka nélkül azért nem maradt, olyan tévésorozatokba ugrott be egy-két epizódos szerepekre, mint aTövismadarak, a MacGyver, a Gyilkos sorok, a Mission: Impossible, vagy épp a Stargate SG-1. Amerikában nem csak a Star Trek hozta meg neki a népszerűséget, hanem az Én kicsi pónim: Varázslatos barátság is, melynek visszatérő szinkronhangja.

Legnépszerűbb szerepe azonban vitathatatlanul a Star Trekhez kapcsolódik: az általa játszott Q egy isteni hatalommal bíró lény, aki az Egy új nemzedék pilot epizódjában tűnt fel. Q aztán a sorozat egyik legnépszerűbb visszatérő karakterévé nőtte ki magát, hét évad alatt még hétszer hívták vissza – köztük aztán a fináléra is. Egy alkalommal feltűnt a Deep Space Nine-ban, majd három ízben még a Voyagerben is – így ő azon kevés színész egyike, aki k több Star Trek sorozatban is szerepeltek.

A képernyőn kívül is rendkívül aktív, például az eredeti Star Trek sorozat Spockját játszó Leonard Nimoyjal is volt közös projectje, melyben klasszikus sci-fi regényeket dolgoztak fel és adtak elő rádiójáték formájában.

John de Lancie eredetileg egy szilveszteri rajongói találkozóra érkezett Prágába, és egyszerű turistaként tervezte meglátogatni Budapestet a feleségével. Úgy alakult azonban, hogy örömmel fogadta a magyar rajongók meghívását is egy évnyitó sci-fi találkozóra. Nem csak közvetlenül kérdezni lehet tőle, hanem aláírást és közös fotót is lehet tőle kérni az eseményen.

Bár nyilván az ő fellépése lesz a legizgalmasabb, egyéb programok is lesznek: bemutatásra kerülnek a legelmebetegebb scifis kütyük, amiket az ajándékipar megpróbál a rajongóknak eladni, megtudhatjuk, miben különbözik egy londoni scifi találkozó a hazaiaktól, és megismerkedhetünk más sorozatok, filmek omnipotens lényeivel is. Egy kerekasztal beszélgetésben pedig maguk a rajongók fognak összecsapni, és megvitatni, hogy a J.J. Abrams által készített két mozifilm mennyire ápolja, vagy épp köpi szembe a Star Trek örökségét… és ennek alapján mit várhatunk a Star Wars hetedik részétől.

A rendezvény szervezői az Avana Egyesület, az SFportal Sci-Fi Magazin, a Magyar Star Trek Klub és a Csillagkapu Cosplay Klub. Helyszíne a Ferencvárosi Művelődési Központ, 2015. január 11-én, de. 10 és du. 16 óra között. Az esemény itt található: https://www.facebook.com/events/1579251478975975

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?