Q-riózum, avagy John de Lancie hazánkban járt

Ritka, hogy amerikai színészt testközelben láthassunk itthon, hacsak turistaként nem megy el mellettünk.John de Lancie prágai útja kitérőjeként, a rajongók meghívására ejtette útba Budapestet. Lancie-t, sci-fi műfajban főként a Star Trek sorozat egyik visszatérő karaktereként ismerheti a közönség, de Q mellett a Csillagkapu sorozat Frank Simmons ezredeseként is emlékezhetünk rá.

A pár nap alatt, amíg Magyarországon tartózkodott, részt vett egy itthoni sci-fi találkozón is. A rendezvényt 2015. január 11-én tartották a Ferencvárosi Művelődési Központban, ahová a színészt felesége, Marnie is elkísérte. Az itt tartott előadását a közönség kérdései alakították. Ezek nyomán beszélt korábbi munkáiról, a színészi kihívásokról, egy kicsit a magánéletéről, valamint jövőbeni terveiről is. Mesélt arról, hogy mennyire nehéz egy sorozatban vendég színészként részt venni, hiszen a karakter kialakítására nincs annyi ideje, mint az állandó szereplőknek. A Star Trek beli szerepléséhez az egyik producer ragaszkodott, de a sorozat szülőatyja, Gene Roddenberry is benne látta meg azt, aki életre kelti Q karakterét. Amikor az első epizódban megjelent, egyáltalán nem gondolt rá, hogy évtizedek múltán emlékeznek majd erre a szerepére, vagy épp ezért fogják egy magyar találkozóra elhívni – így nem is nehezedett rá ennek a felelősségnek a súlya.

Q karakterhez kötődik egy másik érdekes vállalkozás. Egy közös rádiós munkát követően Leonard Nimoyjal, a Star Trek sorozat Spockjával fogtak össze, hogy klasszikus sci-fi történeteket jelenítsenek meg hangjátékban (később ezekből tévéfelvétel is készült). Mivel Q és Spock is idegen lény, a vállalkozásnak az Alien Voices címet adták és további Star Trek színészeket is csábítottak a mikrofonok elé a mintegy négy évig tartó felvételek során.

Érdekesség, hogy a Magyarországon sohasem vetített steampunknak mondható sorozatban, a Legendben magyar tudóst is alakított, aki a Janos Bartok nevet viselte, karakterének kialakításához Teslát vette alapul. Beszélt arról is, persze kissé humoros hangvételben, hogy milyen érzés volt rajongói leveleket kapni az Én kicsi pónim című rajzfilm Discord nevű sárkányának szinkronizálása után.

Magánéletével kapcsolatban megtudhattuk, hogy a vitorlázás a hobbija, amit a fiaival együtt közösen művelnek, de elárulta azt is, hogy hogyan hódította meg annak idején a feleségét.

Jelenleg egy érdekes színházi darabban szerepel, amelyben több karaktert is alakít egyszerre, mintha egy ember különböző lehetőségek szerint elindított életútjai találkoznának.

Lancie felesége, Marnie

Az előadása után türelmesen osztogatta a névre szóló autogramokat a hosszú, tömött sorokban várakozó rajongóknak. Akadt, aki saját holmit dedikáltatott, mások az asztalon lévő többféle fotókból választhattak. A dedikálást közös fotózás követte, amelyhez ugyancsak nagy sor kígyózott, azonban John de Lancie mosolyogva nézett a kamerába a sokadik kép után is, amelyeken csillogó szemű, hálás rajongókkal szerepelt együtt.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?