Robot parkolja az autót

Megkezdte működését a világ első teljesen robotizált parkolója. Automata parkolók már speciális parkolóházakban működnek, de azokban szállítórendszer viszi az autókat. Ebben a parkolóban robotok mozgatják a járműveket.

A tulajdonos a parkolójegy birtokában csak leparkol a repülőtéren, a többit a robotok intézik. A rendszer ismeri a visszaérkezés idejét, és a jármű már indulásra készen várja tulajdonosát.

Mivel a robotok precízen mozgatják az autókat, kevesebb szervizútra van szükség, Az autókat is tömbösítve lehet parkolni, valószínűleg az intelligens rendszer az érkezési időknek megfelelően „ássa el” a parkolóban az autót, több sorban egymás mellett parkolva. Legfeljebb kiszállítás előtt egy-két másik autót kell arrébb rakni.

A rendszer fejlesztése több éves munka volt, két éve már bemutattak egy animációs videót a működéséről. Stanley Robotics parkoló robotjait már hosszú ideje tesztelték, Franciaország két repülőterén is már élesben próbálták a rendszert. A Lyon-Saint-Exupéry üzleti repülőterén már hivatalosan is megnyitották a parkolót, a párizsi Charles De Gaulle és a londoni Gatwick repülőtéren is hamarosan elérhető a szolgáltatás.

Talán értelmetlennek látszik, hogy egy garázsnak látszó helyen teszi le az utas az autót, hiszen a robot bárhonnan felvehetné az autót.  De valójában ez egy zsilip, amely elválasztja a külvilágot a parkolótól. A parkolóterület teljesen zárt, biztonságos, és ember sem mozog benne. Így vannak a legnagyobb biztonságban az autók. Másrészt esős időben praktikusabb egy zárt helyen kiszállni, és egy kánikulai napon sem kell az érkezéskor a forró autóba beülni.

Facebook hozzászólások

You may also like...