Robotdelfinek a Földért!

Míg az űrkutatók a távoli Rosettára és az üstökösre figyelnek, addig más tudósok a Földön maradtak és alászálltak a tengerekbe.Míg Mexikó partjainál a delfinek védelmében vetnek be drónokat a hatóságok, addig a sarkkörökön a delfinre hasonlító robotok segítik a tudósokat, hogy jobban felmérhessék a jég olvadását. A sárga, delfinméretű robotok bizonyítékokkal szolgálnak az Antarktisz jegének változásáról. A technológia forradalmasítja az adatgyűjtést a távoli, sarkköri régiókban. Egy nemzetközi kutatócsoport, melyet a California Institute of Technology (Kaliforniai Műszaki Egyetem) vezet, három, egyenként 240 000 dolláros, kétméteres robotot küldött a mélyben, hogy vizsgálják a víz hőmérsékletét, sótartalmát a Weddel-tengeren, az Antarktika mellett. A mérések segítenek megmutatni, hogy a hatalmas örvények miként vezetik a hőt a sekélyebb vizek felé, ahol megolvasztják a parti jeget. A Nature Geoscience oldalain közzétett eredmények alátámasztják, hogy a meleg dél felé mozog.

A három robot egyike elveszett, de Karen Heywood, a University of East Anglia munkatársa szerint, a vesztességekkel együtt is olcsóbb a program, mint az a 2007-es út, mely során 30 000 dollárra kóstált a hajó bérlése egy napra! Ráadásul a hajóval időről időre meg kell állni, hogy a felmérés során ne vesszenek el adatok. A robotok hónapokig maradhatnak a térségben, csak ritkán kell a felszínre jönniük, hogy apró módosításokat végezzenek a beállításokon.

A két delfinen kívül, a görög mitológiából ismert legendás hajóról, az Argoszról elnevezett bója figyeli a tengerek „viselkedését” világszerte. A 3600 bója legtöbbjét – több mint 2000-et – az USA telepítette, de jellemző a téma fontosságára, hogy további 30 ország is telepített megfigyelőeszközöket.

Egy Argos telepítése

Argos-hálózat

A delfin alakú Seaglider

A Seaglider „agya”

forrás: NBC Science

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?