Robotméhek a Marson

A NASA legizgalmasabb marsjáró-terve szerint méhszerű, repülő robotokat használnának a vörös bolygó felfedezésére.

 

A marskutatás nagyon drága, ráadásul szinte eredménytelenül van ott a marsjáró. Egy terepjárónak sokszor több ezer kilométert kéne mennie egyik érdekes helyről a másikra, ezt az utat a jármű majdnem 4 tonnás súlya  lassúvá, nehézkessé és költségessé teszi – a Curiosity rover majdnem 2,5 billió dollárba került. Ennek megoldására egy alabamai kutatócsapat nemrég tervezett egy alternatívát, ami kicsit ijesztőnek és nagyon izgalmasnak hangzik: ezek a robotméhek.

Koncepciós rajz a robotméhekről (forrás: University of Huntsville)

Egy rajnyi darázsméretű robot, csapkodó szárnyakkal, sokkal gyorsabban nagyobb területet tudna bejárni bármilyen guruló gépnél. Azért továbbra is szükség lesz marsjáróra, amely a töltőállomás és a kommunikációs központ szerepét töltené be. A “méhek” egyik legfontosabb feladata a levegő vizsgálata: olyan gázokat keresnek, amik az életet is jelezhetik.

A marsi légkör nagyon alacsony nyomása nehezíti a repülést, de ezt ellensúlyozza a földinél jóval alacsonyabb gravitáció. Előzetes számításaik szerint egy poszméh-méretű robot, hártyás szárnyakkal, képes lenne lebegni vagy repülni a Marson.

A robotrovarok használatának rengeteg előnye van. Mivel kicsik, sokkal hatékonyabban lehet a bolygók között szállítani őket. Egy méhraj nagyságrendekkel rugalmasabb a rovereknél – ha egyikük tönkremegy, még mindig van jópár. A domborzati akadályokat is könnyebben veszik a repülő berendezések. Ráadásul több méh hálózatszerűen összecsatlakozva tudná pontosítani a mérések eredményeit.

Az ötlet egyike annak a 25 tervnek, amelyek továbbjutottak a NASA egyik pályázatán.

Más érdekes koncepciók is érkeztek: például egy olyan robot, ami a Titánon található jeget üzemanyagként használva  “ugrana” egyik megvizsgálandó pontból a másikba, vagy egy alakváltó robot – ezek feladata is bolygók vagy holdak felfedezése lenne.

A csapat tervei szerint összeállnak majd azzal a japán kutatócsoporttal, akik működő robotkolibrit terveztek. Az a tény, hogy a japánok célja a növények beporzása volt, nagyon sok olvasóban idézi fel azt a Black Mirror-részt, amelyikben hasonló okból készült robotméhekkel ölt meg embereket egy hacker…

Remélhetőleg minél hamarabb készen lesz a robotméhek raja, hogy nekik köszönhetően rengeteg új információt kaphassunk a vörös bolygóról.

 

Források:

https://www.telegraph.co.uk/science/2018/04/01/bees-mars-nasa-funds-swarm-robotic-insects-exploring-red-planet/

https://futurism.com/mars-robotic-bees-nasa/
https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/niac/2018_Phase_I_Phase_II/Marsbee_Swarm_of_Flapping_Wing_Flyers_for_Enhanced_Mars_Exploration

Facebook hozzászólások

You may also like...