Sétahajókázás a világ legérdekesebb zsiliprendszerein keresztül 2. rész

Ha kedvez a kora őszi időjárás, és finom, száraz, meleg napokat hoz nekünk, az időt akár egy kellemes hajótúrára beváltva rengeteg szép élményben lehet részünk. Cikkünk első részében bejártuk Hollandiát, és látogatást tettünk Franciaországban, és Finnországban, a második részben ezúttal különleges zsilipeket keresünk fel.

Mivel északon elég hideg van, talán dél felé vehetnénk az irányt, és meg is állhatnánk a festői Kings Nortonban, ahol a Stratford upon Avon Canal és a Worcester and Birmingham Canalt összekötő guillotine zsilipet láthatjuk…
… és a történelmi emléket sem tisztelő graffitiket is sajnos.

S ha már történelmi emlékek, kifejezetten szép az az öt-kamrás zsiliprendszer, mely 1774 óta fogadja a hajókat az angliai Bingley-ben.

Az egyik leghosszabb zsiliprendszer a huszonkilenc zsilippel rendelkező Caen Hill, a dél-angliai Kennet and Avon Canal részeként.

Egy világutazóhoz képest éppen csak aprócska lépést teszünk Dél-Angliától Sault Ste. Marie-ig, ami Michigan, vagyis Ontario… szóval, hogy is van ez?!

Sault Ste.Marie egy ikervárosnak is nevezhető település, egyik fele Ontario-ban Kanadában található, a másik fele pedig Michiganben, az Egyesült Államok területén. Gondolom, annak idején, amikor a két állam határviszonyait rendezték, Sault Ste. Marie is vitás rész lehetett… na de minket nem annyira a határrendezés problémái, mint a Saint Mary folyó zsilipe érdekel.

A határfolyó festői szépségű tájon fut keresztül, és imígyen fest odafentről:
Folyóra fel hát, kedves barátaim!
A cikk első része a link alól elérhető:
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?