Sikeres Virgin Galactic tesztrepülés

Négy évvel a tragikus baleset után újra a levegőbe emelkedett a Virgin Galactic űrrepülőgépe és sikeres repülési tesztet hajtottak végre.

Csaknem négy év telt el azóta, hogy 2014. október 31-én a SpaceShipTwo a tesztelés közben baleset szenvedett. A WhiteKnightTwo hordozóról történt leválása után begyújtotta hajtóműveit, majd felrobbant. A balesetben az egyik  tesztpilóta életét vesztette.

A baleset okainak felderítése és a hiba kijavítása után megépítették a SpaceShipTwo utódját, a Unityt. 2016. februárjában mutatták be a sajtónak, majd a sikló tesztek következtek. 2018. április 5-én hajtották végre az első hajtóműves tesztet a Mojave sivatagi bázisuk felett. Fél percre bekapcsolták a Unity hajtóművét, és kétszeres hangsebességre gyorsultak vele, miközben 26 kilométeres magasságba emelkedtek..

Kedden végrehajtották a második tesztet. A Unity a tervek szerint 14 kilométeres magasságba emelkedett a WhiteKnightTwo hordozóhoz kapcsolva. A sikeres leválás után beindította hajtóműveit, és 31 másodperces gyorsítás során 34,9 kilométeres magasságba emelkedtek. Ezután a két tesztpilóta, Dave Mackay és Mark Stucky sikeresen landolt a Mojave Air and Spaceport űrrepülőtéren. A cég vezetője, Richard Benson a kifutón várta a pilótákat.

A repülés érdekessége, hogy beszerelték a leendő utasok üléseit is, hogy teszteljék a gép megváltozott repülési paramétereit. További 2-3 tesztrepülés alatt el akarják élni a tervezett nyolcvan kilométeres csúcsmagasságot.

 

 

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...