Sínek a semmibe: vasútvonalak az ember után (galéria)

Az ember szüntelen munkájával folyamatosan alakítja környezetét, utána pedig belakja azt. Így lesz egy helyből otthon, egy országból anyaföld, egy kis faluból haza. Ha pedig a vidék népe eltűnik valamiért, az addig élettel teli hely azonnal kísértet járta rommá válik – zord, de gyönyörű mementójává azoknak, akik egykor építették. Íme a legszebb elhagyott vasútvonalak!

Minden idők legnézettebb cikke volt honlapunkon A Föld az ember után: 30 döbbenetes fotó című posztunk, amelyben városokat és egykor pezsgő élettel teli építményeket mutattunk be. Most ismét olyan helyeket látogatunk meg, ahol egykor emberek ezrei utaztak át, de mára a hátborzongató-gyönyörű enyészeté lettek: elhagyott vasútvonalakra.

A vonat, különösen a XIX. században az utazás, a fejlődés, a szabadság szimbóluma – a felfedezés metaforája, mely segít jobbá válnunk. Ezért különösen szomorú, de romantikus is ezekre az elhagyatott útvonalakra pillantani és belegondolni: milyen története lehet ezeknek a sínpároknak? Kik utaztak rajta annak idején – és miért vált szükségtelenné?

Stalker – a regény és a forgatókönyv! Megérkezett! Katt a képre!

1. Waiorongowai Völgyvasút, Új-Zéland

Down the tracks at (almost) the top of the Waiorongomai Valley walk

2. Byron Bay, New South Wales, Ausztrália

Last Train To Byron

3. Reading Viaduct, Philadelphia

abandoned elevated railway

4. Elhagyott vasúti híd Winzenhofen környékén (Németország)

Alte Eisenbahnbrücke bei Winzenhofen

5. Lerchenberg Alagút, Heilbonn, Németország

Railway Tunnel Heilbronn

A még élő vasútvonalak is számtalan szépséget tartogatnak azért, így érdemes ott lenni, Mikor elindul a vonat…

6. Mount Union, Pennsylvania, Egyesült Államok

East Broad Top in spring (2/3)

7. Cumnock, New South Wales, Ausztrália

North To Cumnock

8. Franschhoehk, Dél-Afrika

Disused Railway Line to Franschhoek, South Africa

9. Wortley West Curve, Yorkshire, Egyesült Királyság

Wortley Curve

10. Chemin de fer de Petite Ceinture, Párizs

11.Az Ördög Vasútvonala (Madeira-Mamoré)

Ez a vadregényes őserdei vonal Brazíliában húzódik, 1907 és 1912 között rakták le úgy, hogy közben szó szerint döntötték le előle a dzsungel fáit. A brutális munka mellett munkások ezrei haltak bele trópusi betegségekbe, kígyó vagy pók harapásába, vagy egymás elleni harcban – így érdemelte ki nem éppen hízelgő nevét. A legenda szerint minden talpfa alatt egy-egy holttest nyugszik.

És mi vár az út végén? Az óceán talán? – Neil Gaiman lenyűgöző, legújabb kötetet 20% kedvezménnyel:

12. Börzsöny erdei vasút (Kemence felé)

A vonal egy része ma is él – egy része viszont elhalt, és a kanyargó patak mentén megkapó, festői látványt nyújtva, omladozva kanyarog. Aki még nem látta, mindenképp kiránduljon egyet ide!

13. A non-plusz ultra:az Uyuni Vonattemető

Uyuni Bolívia egy városa, ahol egy időben óriási vasúti tranzitállomást kezdtek kiépíteni. Bár itt van a világ legnagyobb egybefüggő sótava is, az ötlet hibásnak bizonyult, egyszerűen nem volt kereslet a hatalmas forgalomra – a helyzetet tovább nehezítette, hogy a helyi Aymara indiánok minden eszközzel szabotálták az építkezést és a forgalmat.

A vonalat bányász- és kohászvállalatok használták leginkább, de amikor ez az ágazat becsődölt Bolíviában, a helyet végleg magára hagyták. Most gyönyörű, antik mozdonyok és vonatszerelvények végső nyughelye.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Elhagyjuk ezt a földet.

Vélemény, hozzászólás?