Stratolaunch: sikeres tesztrepülés

Sikeres tesztrepülés hajtott végre a  Stratolaunch, a világ legnagyobb és egyben legfurcsább repülőgépe.

A sikeres felszállás után több tesztmanővert hajtottak végre, eközben a gép 5200 méter magasságig emelkedett, majd két és fél óra repülés után sikeres leszállást hajtott végre.

A Stratolaunch a Scaled Composites által a Stratolaunch Systems számára készített amerikai kéttörzsű, hat hajtóműves nehéz szállító repülőgép, amelyet hordozórakéták 11 ezer m-ről történő indítására fejlesztettek ki.

 

A hasznos teher a két törzs közötti szárnyrész alá függeszthető. 117 méteres szárnyfesztávolságával jelenleg  a világ legnagyobb repülőgépe.

2011-ben a kaliforniai Mojave-sivatagban található Mojave Air and Space Port területén kezdték el a nagyméretű hangár és a gyárépületek építését a projekt számára. A repülőgép kifejlesztésén a Scaled Composites dolgozott. A gép 2017 elejére készült el, május 31-én mutatták be a nyilvánosság előtt. Ezután kezdődtek el a földi tesztek és a gurulási próbák. A kis sebességű gurulópróbák 2017 decemberében kezdődtek, majd 2018 folyamán már nagyobb sebességű gurulási teszteket végeztek. Az első felszállásra 2019. április 13-án került sor a Mojave-sivatagban.

Szimulátorban így fest egy rakétaindítás:

Facebook hozzászólások

You may also like...