Szegény stalker vízzel főz – Csináld magad önvédelem

Gavin Grindon művészettörténész a múlt évben szúrt ki egy házilag barkácsolt (DIY = do it yourself, csináld magad) gázmaszkot egy török tüntetőről készült fotón. Ekkor még nem tudta, hogy nemsokára ő lesz a tüntetők apostola… A Grindon által felfedezett sufnituningolt, könnyen beszerezhető tárgyakból, anyagokból készített védőeszköz alapját egy műanyagpalackba illesztett orvosi maszk adja, némi hőszigetelőhabbal növelve a viselhetőséget.

„Amennyire én tudom, a tüntetők kézről kézre adták a terveket” – mesélte Girndon. A citromlébe vagy ecetbe mártott rongy már hosszú ideje képzi a tüntetők könnygáz elleni „alapfelszerelését”, sőt a görög tüntetők savlekötő gyógyszert használtak az utcai megmozdulások során. Ezen a ponton Grindon szükségét érezte, hogy felkutassa a könnyen használható, „hogyancsináld”-útmutatókat, melyet gombostűvel a falra lehet szúrni.

A keresés közben talált egy, az Occupy Wall Streethez (a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő nemzetközi mozgalom) köthető összeszerelés útmutatót 2011-ből, de ebből nem derült ki a dizájn eredete. A kutatás során, Venezuelából is kerültek elő fotók, melyeken érdekes (és talán nem is túl hatékony) maszkok tűntek fel: két kisebb üveg egy nagyobbra volt erősítve. Az útmutató, melyet a Gezi Parkban készült fotón látott Grindon, arab nyelven íródott és némi nyomozás után kiderült, hogy valószínűleg Szíriából ered. A szíriai rezsim által elkövetett gáztámadások ellen való védekezést, egy nyugalmazott, 74 éves tiszt, Abu Tarek – flakon, szén, pamut, géz, kóla és karton segítségével készült gázmaszkkal – mutatta be, egy 2013-as fénykép tanúsága szerint. Továbbá a művészettörténész fellelt egy 2011-es videót is, ahol pamuttal és szénnel készítettek szűrőt.

Abu Tarek

A begyűjtött információk alapján Grindon és a Victoria and Albert Múzeumban dolgozó kollégái, elkészítették saját maszkjukat és annak tervrajzát is. Sok időd öltek abba, hogy elkészítsék a maszk legjobb változatát, és terjesztésének leghatékonyabb módját. A maszk egy lett a múzeumban nyílt, ’Engedetlen tárgyak’ kiállítás darabjai között. A tárlat látogatói (vagy az internetezők, letölthető formában) megismerkedhetnek a múzeum dolgozói által tervezett és megvalósított, a modern tüntetések nélkülözhetetlen eszközeivel: az eszmék hatásos terjesztésére szolgáló röpiratbombával, a tüntetési központként is működtethető bringablokkal, a házilag készített lakatokkal, a sufnidrónnal, pajzsokkal és a graffitizás leggyorsabb módjával.

„Sok embert láttam, akik [az interneten] megosztják a maszkot, menő dolgot látnak benne és nem kötik semmi nagyobb dologhoz” – foglalta össze Grindon az érdekes kiállítást fogadtatását. Persze a gondolatok elé nem lehet gyeplőt vetni, a letöltők nem csak a Che Guevara motívum egy korszerűbb változatát látják a maszkban, egyes oldalak „a forradalom tökéletes kiegészítője” jelzővel illeték vagy egy zombi apokalipszis nélkülözhetetlen kellékeként mutatták be.

A tárgy népszerűsége nem meglepő. Egyfelől egyszerű, ötletes, könnyen terjed a közösségi média felületein és kínzóan aktuális. A fergusoni faji zavargások egyik résztvevője Twitteren vette fel a kapcsolatot Grindonnal, hogy elmondja, az általa „kanonizált” gázmaszkot gyártják egy műhelyben. Palesztinában, mint a szolidaritás egyik jelképét osztották a bejegyzést.

A dizájn nem állt meg, hódító útjára indult, Hong Kongban is megjelent a protestálók között. „A közösségi médián követtem a tiltakozást, és elkaptam egy olyan képet, ahol valaki egy maszkot viselt, várjunk csak, ez az a maszk! Ez az a maszk!” – mesélte lelkesen felfedezését Grindon.
A Occupy központi oldalán megtalálta az általa gyártott útmutatót, sőt, nem sokkal ezután egy videót is kapott, melyben egy maszk „gyártósor” tárult elé – ahol mindenki csak egy részfeladatot végzett.

Bár az eredeti „mérnök” személye a mai napig nem derült ki, mégis – Grindon tökéletesített változatán keresztül – fejlesztése bejárta az egész világot. Ezzel csatlakozott olyan forradalmi és tiltakozó eszközök sorához, mint az 1989-ben feltűnt háromlábú magasles, a „törhetetlen” Greenpeace-lakat vagy a frissen, Hong Kongban fejlesztett pajzs.

Várjuk a magyar kivitelezők munkáit a info@galaktika.hu-ra, ‘Házi Stalker’ jeligére! 🙂 A legjobbakat könyvvel jutalmazzuk.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?