Szellemgalaxis

Különleges objektumot figyelt meg a Gaia űrszonda. Az Európai Űrügynökség műszere hatalmas “szellemgalaxist” észlelt a Tejútrendszer peremén.

Az Antlia-2 besorolása alapján egy törpegalaxis.  Felfedezése két okból váratott magára, egyrészt eltakarja előlünk a Tejútrendszer korongja, másrészt rendkívül alacsony a sűrűsége.

Amikor az univerzum kezdeti szakaszában a szerkezetek elkezdtek kibontakozni, a törpegalaxisok voltak az első formálódó galaxisok, így legtöbb csillaguk öreg, kis tömegű és fémekben szegény. Galaxisunkkal egy csoportban lévő többi ismert törpegalaxisához képest azonban az Antlia-2 óriási: olyan nagy, mint a Nagy Magellán-felhő, vagy az egész Tejútrendszer egyharmada. Még szokatlanabbá teszi, az a nagyon halvány fénye: a Nagy Magellán-felhőhőz képest tízezerszer halványabb. Tehát vagy túl nagy a fényéhez képest vagy túl halvány a méretéhez képest.

Az Antlia- 2 sohasem kerül túl közel a Tejútrendszerhez, mindig legalább 40 kiloparszek, vagyis 130 ezer fényévnyi távolságra van. Sikerült megállapítani a galaxis tömegét is, amely jóval kisebb volt, mint amekkorára egy ekkora objektum esetében számítottak.

Ilyen nagy kiterjedésű objektumokat, mint az Antlia-2, Eddig még nem ismertünk. Gabriel Torrealba, a kutatás eredményeit bemutató tanulmány társszerzője szerint a felfedezés csak a Gaia adatainak minősége révén volt lehetséges. Egy tajvani, brit, amerikai, ausztrál és német csillagászokból álló nemzetközi csoport vizsgálta át a  Gaia adatait, így bukkantak a különleges galaxisra.

A legegyszerűbb magyarázat az Ant 2 kis tömegére az, hogy szétszedi a Tejútrendszer árapálycsóvája. Nincs azonban magyarázat a galaxis méretére. Normál esetben, amikor a galaxisok tömeget veszítenek a csóva hatására, zsugorodnak, nem növekednek.

Facebook hozzászólások

You may also like...