Szinte fürdünk a gravitációs hullámokban

A LIGO és a Virgo gravitációs-hullám detektorok fél év alatt több gravitációs hullámot észleltek, mint az első két évben összesen.  A harmadik egyéves mérési ciklus első hat hónapjában 39 új gravitációshullám-jelenséget észleltek.

A tudósok háromszor annyi keresett eseményt rögzítettek, mint amennyit az első két időszakban összesen. Ezzel összesen 50-re emelkedett az észlelt események száma.

Eshtar – Második könyv

Gravitációs hullámokat először 2015-ben észleltek. 2016 februárjában jelentették be Washingtonban, hogy 2015. szeptember 14-én a LIGO-detektorok tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült először közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat egy a Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Ezzel végre közvetlen bizonyítékot találtak az Albert Einstein által 1916-ban megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására, mely fekete lyukak vagy csillag egybeolvadásakor jön létre.

Az eddigi legérzékenyebb gravitációhullám-obszervatóriumként az Európai Gravitációs Obszervatórium területén Olaszországban található európai Virgo detektor, valamint a Washington és Louisiana államban lévő amerikai LIGO ikerdetektorai segítségével közösen gyűjtik az adatokat.

Az újonnan rögzített jelenségek között több különleges tulajdonságokkal rendelkezik, melyek kibővítik a kettős fekete lyukak kialakulásáról alkotott ismereteket. Az eddig ismert legnagyobb és legkisebb feketelyuk-kettőst is feltárták: a legnagyobb 150-szer nagyobb, mint a Nap, a legkisebb 3-szor nagyobb.

Eshtar – Harmadik könyv: e-könyv

Felfedezték az első olyan ismert kettős fekete lyukat, amely nagy valószínűséggel erőteljesen aszimmetrikus fekete lyukakból jött létre. Különleges forgási jellemzőkkel bíró kettős rendszereket is találtak az adatok alapján.

Facebook hozzászólások

You may also like...