Szojuz baleset – Műszaki hiba volt a szerencsétlenség oka

Meglepően gyorsan jutott döntésre az orosz vizsgálóbizottság.

A Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója, Szergej Krikaljov jelentette be, hogy a három héttel ezelőtt történt Szojuz-FG hordozórakéta balesetet egy, az első és a második fokozat szétválását jelző szenzor meghibásodása okozta.

Október 21-én nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy meghibásodott az a szenzor, amely a fokozatok szétválasztását volt hivatott jelezni. A kontaktusszenzor konzoljának deformálódása – 6 fokos elgörbülése  – miatt nem nyílt ki a D blokk oxidáló tartályának elvezető szelepének teteje.  Emiatt a szétváláskor az egyik oldalelem nem távolodott el eléggé a rakétától, és a második fokozat üzemanyag-tartályhoz ütközött, aminek következtében a tartály szétszakadt, és az első fokozat megsemmisült.

A vizsgálóbizottság vezetője szerint a szenzor bizonyítottan kizárólag az adott hordozórakéta-“csomag” bajkonuri összeszerelésekor sérülhetett meg, a gyártás során való meghibásodás kizárható. A konkrét felelősség megállapítása nem tartozott a bizottság feladatai közé.

A gyors kivizsgálásra azért is volt szükség, mert veszélybe került a Nemzetközi űrállomás ellátása, és a személyzet feljuttatása. Így akár üresen is maradhatott volna az állomás.

Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor. Legközelebb december 3-án indíthatnak Szojuz űrhajóval új legénységet az űrállomásra. A csapat eredetileg tervezett összeállítása nem változott. A tervek szerint Szojuz FG-t legközelebb november 16-án este indítanak majd útnak. A hordozórakéta a a Progressz MSz-10-es teherűrhajót juttatja majd el a Nemzetközi Űrállomásra.

Facebook hozzászólások

You may also like...