Szokatlanul meleg évek várnak ránk

Világszerte szinte évről évre megdőlnek a melegrekordok. Az elmúlt tíz évben volt az eddig mért hat legmelegebb év. Francia és brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egy új előrejelzési rendszer adatai alapján a tendencia nem fordul meg, 2022-ig abnormálisan meleg idő várható.

A franciaországi Országos Tudományos Központ szakemberei és a Southamptoni Egyetem kutatói szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az időjárás még a globális felmelegedésen alapuló klímamodellek által előre jelzettnél is melegebb lesz a következő években.

Előrejelzésükhöz kibővítették a hagyományos szimulációs technikákat. Kifejlesztettek egy számítógépes statisztikai módszert a 20. és 21. század klíma-szimulációinak kutatására, amely előrejelzéseket ad nem csak a szárazföldi, de a tengeri átlaghőmérsékletek alakulásáról. A kibővített modell figyelembe vesz olyan tényezőket is, amelyeket eddig a nehézségek miatt figyelmen kívül hagytak. Ilyen például a szennyező aeroszolok jelenléte a levegőben, az üvegházhatású gázok kibocsátása, és az időjárás természetes változékonysága.

Az abnormális meleg legfontosabb oka, hogy kicsi a valószínűsége a nagy hidegeknek, amelyek az átlaghőmérsékletet csökkenthetik. Egyúttal nőtt a nagy hőségek valószínűsége, és ez jelentősen növelik a trópusi viharok számát és erősségét.

Ha csak az elmúlt időre nézünk vissza, az elmúlt három év volt a legmelegebb Földünkön az időjárási feljegyzések 19. század végi kezdete óta. Jelenleg a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest, és 0,17 Celsius-fokkal növekszik évtizedenként.

A mérési módszerük globális adatokkal foglalkozik, tehát a teljes bolygóra érvényesek. A szakértők dolgoznak azon, hogy az adatok alapján pontosabb regionális becsléseket adhassanak.

Facebook hozzászólások

You may also like...