Tábori híradó – harmadik rész, avagy Teremtés 2.0 – Kaland, Pollák Kockázat

A korombeli ifjak talán még emlékeznek arra az ős szerepjátékra, amelynek nem sok köze volt a virtuális világhoz, de még csak a kártyás-táblás szerepjátékokhoz sem, ellenben egyszerű ceruza és papír segítségével, meg egy pár dobókockával tök izgalmas túrát tehettünk a fantázia világában. Az 1989-es években útnak induló Kaland, Játék, Kockázat könyvek mintájára tábori tiplivadászunk, Süle Zoltán doktor írt kisebbfajta értekezést Pollák Tamás biológus-polihisztor előadásáról, ami csak egy kívülálló számára tűnik egyszerű feladatnak.

A rutinos táborlakó a Pollák-féle előadásokra háromnapi hideg élelemmel, rekesz sörrel, liter ásványvízzel, és több zacskó ropogtatni valóval érkezik, az előrelátóbbak pedig a széküket is csatornázzák.
Na jó, ez csak vicc volt, de tény, hogy a mindenkori Szefantorok leghosszabb, ám legérdekfeszítőbb előadásait Pollák Tamásnak köszönhetjük, aki évről-évre elkápráztat bennünket többkötetes lexikonokat megszégyenítő tudásával, fantáziadús előadásával, miközben gondolatmenetének rugalmassága, és nyitottsága minden bekövesedett egyetemi professzor számára követendő példa lehet.
Az biztos, hogy egyetemen kéne tanítani azt, ahogyan ő levezet egy előadást.
Na, de csapjunk a lovak, akarom mondani az atomok közé; aktuális témánk a Teremtés- újratöltve. Biokémia iránt érdeklődő Olvasóink szíves figyelmébe ajánlom elsősorban, ám kérek mindenkit, hogy tegyék félre a száraz tankönyveket, és szabadítsák fel elméjük legrejtettebb zugaiban megbúvó kreativitást.
Ugyanis Istent fogunk játszani.

TEREMTÉS 2.0 – KALAND, POLLÁK, KOCKÁZAT

ELŐSZELEK
Amikor az alkimista kaszt jeles tagját szállító sárga furgon hétfő délelőtt begördült a tábor udvarára, néhányan már hallgatóságot alkottak a sátorponyva alatt. Chookee harci székét használva vakondvadászattal ütötte el a várakozás perceit. Toochee az operatív területtől távolabb, egyelőre biztosnak tűnő árnyékban ütötte fel bázisát. Minden érdeklődő tapasztalati pontokra éhesen, azonban a sörrel, fröccsel felszerelkezésnek hála egyáltalán nem szomjasan foglalata el székét vagy padját. A Dolby Tony rendszerű összehívó-rendszer tudatta a publikummal:

ELŐŐŐADÁÁÁS!!!

1. Mialatt tisztázódott, P., az alkimista nem kér kávét, mert az szúrja a szemét, arra is fény derült, hogy a tábor Napja ugyanaz a Nap, mint a szegedi. Ami viszont nem derült: a hallgatóság arca, mert vélhetően sokszor kell helyet változtatniuk a mai nap során P.-t hallgatva. P. „félig fogatlan oroszlánként” mutatkozott be, és nem köntörfalazva tudatta: 12 éves tervéről szólna most a publikumhoz. A publikum némely tagja latolgatni kezdte, lesz-e 12 méter a haja/szakálla az ismertetés végére. Elhangzottak a bűvös szavak is, melyek körül forogni fog a mai nap: ALTERNATÍV BIOKÉMIA.
P. feltette a kérdést: „Látod te is, mi a különbség az asztal meg a tyúk között?” Ha nem látod, UGORJ AZ 5. PONTRA, ha válaszodban szerepel az ÉLŐ szó, UGORJ A 6. PONTRA!

2. Szegény bolond! Jókai Aranyembere megfeküdhette a gyomrod, a hasonló nevű bablevest ajánlom helyette, meg a visszatérést a 6. PONT VÉGÉRE!

3. Sárga sajnos csak az irigység azok iránt, akik a 8. pontot választották, mert bár sokak számára vörös posztó lehet, az ősi égbolt a Milka-tehén színére jobban emlékeztetett. VISSZA A 4. PONT VÉGÉRE!

4. Tudjuk azt is, nincs „anyagcsere” nevű ciklus, ez a fogalom több kémiai folyamatból áll össze. Bangó jr. eközben árnyékra vetődött, az ő széke alatt már forró lett a talaj. Elemzésre került az ősföld légköre, ahol alkalmassá kellett válni arra, hogy ami az akkor még sokkal kevésbé sós tengerből kimászik, ne pusztuljon el. Mellékszálként P. eljátszott a gondolattal, a szilíciumnak mint 4. leggyakoribb elemnek lehet-e még a jövő evolúciójában szerepe? Arra jutott, nem biztos, mivel a szénláncra mint fogasra mindenfélét lehet aggatni, a szilíciumláncra meg nem, ráadásul olvadt magmát igényelnek a reakcióba lépéshez. Kovács Andi ezalatt benzolt horgolt (nem vicc!), a társaság pedig lemondott arról, hogy a legfontosabb elemek kicserélésével teremtsen új életet. Találni kell viszont a teremtéshez olyan vegyületeket, amelyek a nukleinsavak, fehérjék, cukrok, lipidek funkcióit helyettesítik.
Egy kérdés az ősföldről: milyen színű volt a légköre? Ha szerinted SÁRGÁS-VÖRÖSES, UGORJ A 3. PONTRA! Ha szerinted LILÁS-RÓZSASZÍNES, UGORJ A 8. PONTRA!

5. Botor! Ha nem látod még a tyúk és az asztal közti alapvető differenciákat sem, hogy kívánsz a teremtő erőkkel játszani? A végén még széklábú madarakat kreálnál, kiknek a szú maga az elemi bosszú. VISSZA AZ 1. PONT VÉGÉRE!

6. De mi az hogy ÉLŐ? P. a publikumot bevonva gyűjteni kezdte ennek jellemzőit, úgymint: anyagcseréje van és energiát alakít át, szaporodik, reagál a környezetére, érzékel, és hát sok-sok „élő” mozog is. A felcsattanó taps most még csak a hirtelen aktivizálódó vérszívóknak szólt, időszerű volt tehát az emberiséghez címzett intés: megpróbálhatnánk a legyet és szúnyogot is kiirtani, ha már a dodót sikerült.
Minden rendszernek felépíthető olyan környezete, amelyben kvázi végtelen ideig él, de legalább a környezet folyamatos energia-bevitelt igényelne. Szóba került ezután a hidrogén-peroxid spontán bomlása, a bomlási sebességet  milliószorosra növelő kataláz enzim, a legkisebb élő egység és a tudat, amely termék. Megfogalmazódott a CÉL: olyan egyensúlyi kémiai rendszer felállítása, amely az ÉLŐ tulajdonságaival bír.
P. közölte: a világegyetem hat leggyakoribb anyagából négy az élő szervezet 98%-át alkotja. Melyek is ezek? Ha szerinted az ARANY, az EZÜST, a JÓD és a BRÓM, UGORJ A 2. PONTRA! Ha szerinted a SZÉN, az OXIGÉN, a NITROGÉN és a HIDROGÉN, UGORJ A 4. PONTRA!

7. Az urán szép lenne, sugározni mégsem fog az arcunk ettől a megoldástól. A kén viszont jó megsejtés, lesz még szerepe, csak nem most. Mindenesetre VISSZA A 8. PONT VÉGÉRE!

8. Az ősföld ege lilás-rózsaszínes-hello Kitty-s volt, a tenger pedig barna és nem éppen parfümillatú. P. körbejárta az akkori légzés kérdését – mivel az élőlények 90%-ának (az aeroboknak) szüksége van rá, a maradék (anaerob) 10%-ot kell tanulmányozni. A nyersgumi jellegű, végtelenségig folytatható izoprén lesz az egyik kulcs, aktív formában szinte minden kísérletnél keletkezik. A pajzsmirigy-hormon jódját klórra cserélve sokkal hatékonyabb lesz (indulhat a fantáziálás!), de klórból kevés van és szélsőségesen reagál. Mikor a hot dog alakú elektronfelhő került szóba, mindenki megéhezett…
Szigorú arcok várták lázasan a fejleményeket (és az ebédet), főleg miután elhangzott: a láz kezdetben jó dolog. Filozofikus hangulatba keveredve az ebéd alatt merenghetnek a hallgatók azon, hosszabb-e a villamos, mint amilyen sárga? Mitől zöldebb a zöld?

P. jóllakottan az élet molekuláját is ismerteti, kettő van belőle, közepén egy „kicserélhető” atommal, amely kétféle lehet. Melyik két elem állhat az életmolekulák közepén?
Ha szerinted a KÉN és az URÁN, UGORJ A 7. PONTRA! Ha szerinted a MAGNÉZIUM és a VAS, UGORJ A 11. PONTRA!

9. Az őslevesben még egyformán fordultak elő a balra forgó D-cukrok és jobbra forgó L-cukrok, utóbbiak azok, akik az antibiotikumok képébe szoktak röhögni. A 20 földi aminosav nem egyformán fontos, mondta P., ő le is szorította a válogatott aminosav-keretet 12 főre, belőlük bőven építhető fehérje. Az RNS-képletek sem maradhattak ki a délutánból, pont, pont, vesszőcske, abból lett a plusz savacska. Az izoprén-lánccal ellentétben az irányított fehérjén kialakulhat a különbségtétel, a szerkezetet pedig a fehérje-aminosavak 10%-a hordozza, olyanok, mint a motor és a kerék az autón. Az enzimek és koenzimjeik említése után P. kijelentette: az energia tárolása is megoldódott! A riboszóma a második kulcsunk.
Egy félig komoly kérdés: hogy néz ki a riboszóma? Mint Herkules macska, csak nincs ragtapasza? 14. PONT! Mint Pif kutya, csak nincs füle? 15. PONT!

10. Ehhez a ponthoz nem juthattál, de dicséret, hogy mindent elolvastál!

S ha már itt tartunk… ha érdekel a kémia, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő kötetet:

http://www.booker.hu/konyv/a_mennyisegi_kemiai_analizis_gyakorlati_kezikonyve_dr_barcza_lajos/

Vissza az alternatív Teremtés-elmélethez:

11. Az őslégkörben kevés volt az oxigén, kén viszont akadt bőven. A hőforrásokban ma is kénbaktériumok élnek, ők nagy melegben érzik jól magukat. A cián és a foszforsav vizsgálatával folytatta P., az adenozin-trifoszfátra és a fluorra is kitért (micsoda rakétákat lehetne fluorral hajtani!). Izoprénből rajzban kifejtve inozitolt épített, amivel energiát lehet szolgáltatni az alternatív teremtéshez!
Nagy lépésen volt túl a teremtés megismerésében a csapat, mely az asszimiláció fogalmát is ízlelgethette – a kisebb bonyolultságú vegyületekből így épül makrovegyület. Trigliceridek, olefinok, zsírsavak, aktin-miozin rendszer, a biokémia szeretői tíz ujjukat megnyalhatták. P. arra is felhívta a figyelmet, hogy a sovány tehén nem őzike.
De hogy tudja az egyik struktúra felváltani a másikat? Alapvető elrendeződések a következők lehetnek: ALFA-HÉLIX és BÉTA-SÍK vagy netán BÉTA-HÉLIX és ALFA-SÍK? Előbbi esetben UGORJ A 9. PONTRA, másik esetben UGORJ A 13. PONTRA!

12. Halló, halló! Téves kapcsolás. Ez a baktérium a Halo-ról még nem is hallott. HALLOD-E, VISSZA A 15. PONT VÉGÉRE!

13. Ez a hélix nem az a hélix, itt van helyette egy fél X, azaz egy V, mint VISSZA A 11. PONT VÉGÉRE!

14. Talán nem herkulesi erőfeszítés visszaugrani A 9. PONT VÉGÉRE, hát rajta…

15. A korai genetikában nem úgy zajlott a szaporodás, ahogy képzeljük. Ozmotikus sokk hatására, a gömb alak torzulásával kezdődött az osztódás. Kétszer annyi lett a sejtekből, volt-e információáramlás? Segít a riboszóma, amely olyan, mintha intelligens csavarhúzókat tennénk két ládába, ami magától csavarozza, amit kell. Az ősföldön az osztódás során információtorzulást okozhatott a maihoz képest négyszeres mennyiségű urán.
Gyűrűk, képletek, láncok sorozatát rajzolta ekkor P., visszaadni már túlzás lenne. A riboszóma nem volt elegendő, a katalízist nem indítja be, a soros és párhuzamos modell közül P. kiválasztotta a jobb, de lassabb megoldást, a párhuzamost. Így létre tud hozni stabil molekulát, rugalmas tartógerinccel. Tehát már kevés számú molekulából létrehozható ÉLET! (Ugye világos?)
A biológia új irányaira tért P. a továbbiakban, említett a halofil baktériumot is, róla mit kell tudni? Ha szerinted a HALO játék nagy kedvelője, LAPOZZ A 12. PONTHOZ! Ha szerinted sótűrő képességéről kapta a nevét, UGORJ A 17. PONTHOZ!

16. Egy szikh leány és egy magyar fiú Las Vegas-i esküvőjén fehér elefántot biztosított a vonuláshoz az ara édesapja, mivel a szikhek kényesek a pompára. A magyar rokonság sem akart lemaradni, hát 25 kivont kardú nyalka huszárt kerítettek Trombi köré… a látvány talán megismételhetetlen.

Akik értenek is a biokémiához; Antal József, Csukonyi Zoltán, és Pollák Tamás az előadás szünetében

17. A folyamatok mélyén megbúvó, mégis megismerhető biokémia csodájaként a csoport ezután élőlényt próbált teremteni, amelyhez anyagcsere-mechanizmusra volt szükség valamint olyan anyagra, amely konzervatív módon örökít, és amelynek megváltoztatásával új tulajdonságok jelennek meg. A biokémia azonban a teremtmények kinézetét nem befolyásolja, Antal Józsi macskaszerű ragadozót javasolt, ám végül mi kerekedett belőle? 80 kilós, falkában vadászó, krokodilfogú, 50-60 km/h csúcssebességű, nyomokban egy elhízott dakszlira emlékeztető dinoszaurusz. Nevet is kapott: SZEFANTOSZAURUS PRIMUS. A kinézet tehát nem véletlen, erősen meghatározott, a délutánnak viszont közben leáldozott. Egy anekdotára (16. PONT!) maradt még idő, és újabb fajsúlyos Pollák-témákat tartogat a jövő…

S.Z.

A tábori tudósító megjegyzése a 4. ponthoz:
Alternatív teremtéshez alternatív kézimunka tanfolyam dukál.
Íme:
Benzolt horgolni igen egyszerű feladat; végy hat, azaz 6 darab sörnyitófület, egy kettes horgolótűt, horgolófonalat, és amíg az alternatív teremtés biokémiájában az előadó eljut a benzol molekuláig, te kényelmesen elkészülsz a prezentációs anyaggal.
Csipetnyi kézügyességet, sasnak való szemet, fürge ujjakat igénylő feladat. A kész termék söralátétként kitűnően funkcionál.
Jut eszembe, a DNS-molekula megfűzése csipetnyivel hosszabb ideig tart, de kétszálas gyöngyfűzésről peyotere időben átnyergelve már gyerekjáték, pöpecül megoldható még a bázispárok befűzése is.

A megbízott tábori tudósító, amikor nem tudósít, hanem hallójárataiban LGT-vel pózol a kamerának. Előtte a kistányérban ama gyöngyök láthatók, amelyekből TIE-vadász, DNS-lánc, vagy éppen Szefantoszaurusz Primusz is fűzhető akár.

A tábori kutatóhajónk, a Nautika Szefantorisz első útjáról, és az utunkba kerülő exobolygók felderítésének mibenlétéről – hiperkarcsú tipliterméssel finoman megtűzve-, a következő link alól olvashattok:

http://sf.blog.hu/2013/08/22/szerda_csillagido

Holnap is jelentkezik a Galaktika megbízott tábori tudósítója:
Kovács Rhewa Andrea

Facebook hozzászólások

You may also like...