Tábori híradó – negyedik rész, avagy Star Trek újraírva

A gondos szemlélő többször is láthatta az idei táborban Kasza Magdolnát, tábori trekkerünket Trek-tant tanulmányozva tekeregni. Nem véletlenül! Várva várt előadásában nem kevesebbre vállalkozott, minthogy összefoglalja a Star Trek univerzum filmes anyagát, s összeköti azt a két utolsó mozifilm világával.

 

Jeffrey Hunter as. Christopher Pike kapitány a Star Trek The Cage című pilotjából

Az előadás a hatvanas évektől indult, ahol Pike kapitánnyal ismerkedtünk. Megtudhattuk, hogy mi az összefüggés a barna hajú első tiszt, a szőke ápolónő  és Mrs. Roddenberry között. Hogy miért hordanak miniszoknyát a női tisztek és hogy minek örül egy vulkáni. Válaszokat kerestünk a vörös zubbonyosok átkára, amelyből rögtön filmötletünk is támadt. Megtudtuk, hogy hogyan lett R-ből Tiberius és hogy mitől válhatott sikeressé egy nemzetköziséget és összefogást hirdető sorozat. A rajzfilmeket sem felejtette ki az előadó, így arra is fény derült, hogy miért költséghatékony idegen lényeket rajzolni. Eljutottunk a hetvenes évek rajongói találkozóihoz ahol még Asimov is tiszteletét tette. Láttuk az első űrsikló avatását, amelyet a rajongók nyomására keresztelt a NASA Enterprise-nak.

A mozifilmeket az előadó három csoportra osztotta aszerint, hogy mely legénység tagjaihoz társíthatóak, bár mint mondotta, találhatók átfedések a történetek szereplőgárdájában. Kis összefoglalást kaptunk a további négy sorozatról, megismertük az alapkoncepciójukat és megtudtuk, hogy milyen a Star Trek GPS.
Kiderült, hogy miért viselnek tapadós ruhát egyes női tisztek és hogyan keletkezhettek színesbőrű vulkániak.
A 2009-es mozifilm előzményeként kiadott Countdown című képregényt az előadó részletesen ismertette, ebből tudhattuk meg, hogy mi motiválta Nerot és miért tetovált a feje a romulánoknak, s hogy mi köze Picardnak és La Forge-nak Spock küldetéséhez.

A 2013-as mozifilm előzményei közé ugyan szintén tartozik egy képregény, amely a Countdown to Darkness címet viseli, ugyanakkor sokkal lazább szállal kapcsolódik a mozifilmhez, mint társa.
Ebben Robert April kapitánnyal keveredik konfliktusba, de itt találkozhatunk a filmbeli sisakot viselő, arrogáns klingonokkal is. Valamint innen tudhattuk meg, hogy milyen „előjogai” vannak az arany zubbonynak a vörössel szemben.


Az 1966-os Space Seed című TOS epizódból megtudtuk, milyen küzdelmei voltak az eredeti Kirk kapitánynak Khannal, s hogy ezek hogyan csúcsosodtak ki az 1982-es Khan haragjában. De arról is tájékoztatást adott az előadó, hogy a sorozatok mely részeiben és miként utaltak Khanra és hogy mi köze van Data alkotójához. Végül összefoglalásként az előadó beavatott bennünket a filmes utalásokba és segített felismerni a régi szereplőket az újak személyében, vagyis megtudhattuk mit lát egy rajongó a moziban.
Persze emellett Magdi biztosított mindenkit afelől, hogy az új idősík miatt senki nem marad le semmiről, a „mezei mozinéző” éppúgy teljes történetet láthat, csak az összehasonlítás terhe/élménye nélkül. A jövőre nézve pedig bizodalmát fejezte ki, hogy a Star Trek továbbra is bátran merészkedik arra, ahol még senki sem járt.

Vaku

Hogy kinek köszönhetjük a Szelid motorosok és Francis Ford Coppola felfedezését, elolvashatjátok a következő link alól; és természetesen a szokásos beszólásgyűjtemény is garantált – ezúttal 18+-os kategóriában:

http://sf.blog.hu/2013/08/22/a_nap_amikor_tony_felfedezte_hogy_kinek_koszonhetjuk_a_szelid_motorosokat

Holnap is jelentkezik a Galaktika megbízott tábori tudósítója:
Kovács Rhewa Andrea
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?