Titokzatos rádiókitörések

Egy kanadai teleszkóp távoli galaxisból érkező titokzatos rádiókitöréseket észlelt. A csillagászoknak egyelőre nem sikerül meghatározni a jelek eredetét és pontos természetét. Egy nagyon szokatlan, ismétlődő jelet is azonosítottak a kutatók, akik szerint utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire lévő forrásból származik.

Gyors rádiókitörésnek (Fast Radio Burst, FRB) nevezik a kozmikus rádióhullámok rövid (néhány milliszekundumos), de nagyon erős löketeit. 2001-ben fedezték fel az elsőt az ausztráliai Parkes rádióteleszkóppal. Eddig csak néhányat sikerült észlelni, de a tudósok szerint a megfigyelhető univerzumban napi több ezer is terjedhet. Pontos eredetük ma sem ismert.

A most észlelt 13 gyors rádiókitörést, köztük az ismétlődőt is a mindössze tavaly beüzemelt új rádió teleszkóp detektálta. A nyugat-kanadai Brit Columbia tartománybeli Okanagan-völgyben található CHIME obszervatórium négy darab, 100 méter hosszú antennája az egész északi égboltot átfésüli naponta.

Forrásukról számos elmélet született: a villanások egy nagyon erős mágneses mezővel rendelkező, gyorsan forgó neutroncsillagból, két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak. Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket.

Mostanáig a kutatók nagyjából 60 gyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek.

Facebook hozzászólások

You may also like...