Tíz érdekes Arthur C. Clarke feldolgozás – 2. rész

Előzőleg elkezdtük sorba venni a legérdekesebb Arthur C. Clarke feldolgozásokat. Most következzen további öt izgalmas megemlékezés a sci-fi mester munkásságáról.

(A bejegyzés első felét ide kattintva olvashatod.)

6. Wall-E
A Futuraman kívül egy másik kedves újragondolása HAL-nak a Wall-E című animációs filmben szerepel. Az emberiség a teleszemetelt Föld helyett egy űrhajó mesterséges világán él, ahol minden robotizált, így a lakók teljesen elkényelmesedtek. Nem csoda, hogy mindent Auto, a számítógép irányít, hiszen még az űrhajó kapitánya is olyan kövér, hogy nem tud felállni székéből. Természetesen ebben a történetben is konfliktus alakul ki a feleszmélt ember és a számítógép között, de persze sokkal humorosabb formában, mint a 2001-Űrodisszeiában.

7. Mike Oldfield – The Songs of Distant Earth
Mike Oldfield angol zenész egy teljes albumot írt Clarke A távoli Föld dalai című regénye alapján. Az album és a dalok címe, a zenei atmoszféra hangulata, olykor pedig konkrét idézetek is a műből származnak. A cd-n szerepel egy interaktív program, amellyel a könyv bizonyos helyszíneit is fel lehet fedezni.

8. Ambrits Tamás – Tisztelet Arthur C. Clarke-nak
A magyar fotós rendkívül különleges atmoszférájú képeket készít. Fotóinak hangulata gyakran utópisztikus, köszönhetően az éles kontrasztoknak, a fény-árnyék hatásoknak. Ilyen a Monolitot ábrázoló alkotása is, amely jól visszaadja a 2001-Űrodisszeia monumentalizmusát.

9. Videojátékok
A híres Monolit számos videojátékban is megjelenik. A SimEarth vagy a Spore monolitjai is arra alkalmasak, hogy az evolúciót segítsék, gyorsítsák.

10. Jimi Hendrix – First Rays of The New Rising Sun
Jimi Hendrix nagy science fiction rajongó volt. Utolsó, befejezetlen albumának címeiben és szövegeiben több utalás is található például a “Jupiter napra” vagy Clarke műveire – az Űrodisszeia-sorozatra és Mars titkaira.

Ha érdekel Arthur C. Clarke öt legjobb találmánya, itt olvashatsz róluk.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?