Tutanhamon kincse

Az utóbbi évek egyik legötletesebb kiállítását sikerült megnéznem a héten. Végre rájöttek arra a szervezők, hogy egy kiállítás nem csak úgy nézhet ki, hogy egymás után felsorakoztatjuk a tárgyakat valamilyen tematika szerint. Lehet ennél izgalmasabb rendezési elvet találni.
Tutanhamon, habár csak rövid ideig uralkodott, és minden nyomát el akarták utódai tüntetni a történelemből, mégis a legismertebb fáraó. Köszönhető mindez Howard Carternek, aki 1922-ben felfedezte csaknem teljesen érintetlen sírját a Királyok Völgyében. Az ókori egyiptomi kultúra legismertebb jelképévé vált arany halotti maszkja.

A lelet-együttes a Kairói múzeumban található, ezért nagyon sok ember számára nem egyszerű megtekinteni. Egy utazó kiállítás összeállítása belőle viszont eleve reménytelen. A kiállítás szervezői ezért egy nemzetközi egyiptológus csapat folyamatos ellenőrzése mellett elkészítették a kincsek pontos másolatát.

A sírban talált relikviák külön-külön is megtekinthetőek, de a kiállítás legérdekesebb része, a sír helyiségeinek pontos rekonstruálása. A méretarányos kamrákban a tárgyak pontosan ugyanarra a helyre kerültek, ahol Carter annak idején megtalálta. Bár külön-külön nagyon sok kiállítási darab ismerhető, így, egységes rendszerbe helyezve, kiegészítve a feltárás helyszínének látványos ismertetésével különleges élmény.

Helyszín: VAM Design Center.
1061 Budapest Király utca 26.

KTM
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?