Új antibiotikumot talált a mesterséges intelligencia

A XXI. század legnagyobb orvosi kihívása az antibiotikum-rezisztencia. A segítséget a mesterséges Intelligencia jelentheti.

A túl gyakran vagy feleslegesen használt antibiotikumok, a kúra idő előtti abbahagyása, vagyis az antibiotikumok helytelen alkalmazása miatt a testben élő káros baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben. Ha ez bekövetkezik, amikor szükség lenne rá, már nem hatékony a fertőzésekkel szemben.

Sajnos már több olyan baktériumot is ismerünk, amelyek már nem reagálnak az antibiotikum kezelésre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget az egyik legnagyobb fenyegetésnek tekinti a globális egészségügyi biztonságra és fejlődésre. Az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma csupán Nagy-Britanniában 2017 és 2018 között 9 százalékkal nőtt, és megközelítette a 61 ezer esetet.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói új módszerrel keresik a jövő antibiotikumait: mesterséges intelligenciát használnak a vegyületek elemzésére. Most megtörtént az áttörés, először találtak egy új típusú antibiotikumot a mesterséges intelligencia segítségével. Ez jelentős áttörésnek a gyógyszer rezisztencia elleni küzdelemben. Az első vélemények szerint, ez az egyik legerősebb antibiotikum, amit eddig felfedeztek.

A kutatók egy algoritmust használtak több mint százmillió kémiai vegyület alig néhány napot igénybe vevő elemzésére. Az újonnan felfedezett antibiotikum 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani.

MI, Bob

A felfedezést egy olyan algoritmussal érték el, amelyet az emberi agy felépítése inspirált. A kutatók az úgynevezett mély tanulás módszerét alkalmazták. Megtanították az algoritmust, hogy 2500 gyógyszert és más vegyületet elemezzen azért, hogy megtalálja az E. coli elleni leghatásosabb baktériumölő tulajdonságú antibiotikumot. Ezt követően a kiválasztott mintegy száz jelölttel végeztek vizsgálatokat az előtt, hogy felfedezték volna a halicint.

Facebook hozzászólások

You may also like...