Ujjak és szexualitás

Egy régi babonát erősített meg részben a tudomány.

Hogy mennyire fontos az ember számára a szexualitás, azt a rengeteg ehhez fűződő babona is bizonyítja. Látható külső jegyekből próbáltak következtetni fizikai méretekre vagy éppen a szexuális teljesítőképességére. Gondoljunk csak a lábfej, vagy az orr méretére vonatkozó babonákra.

Tudósok most egy kis létszámú kutatással megerősítettek az egyik ilyen babonát. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a kéz ujjainak hossza összefügghet a szexualitással.

Azok a nők, akiknek a bal mutató- és gyűrűsujja eltérő hosszúságú, valószínűbb, hogy leszbikusok. A tudósok megmérték az ujjait 18 olyan női, egypetéjű, tehát azonos genetikai állományú ikerpárnak, ahol a pár egyike heteroszexuális, a másik leszbikus volt. A nőknél a gyűrűs- és a mutatóujj jellemzően egyforma hosszú. A vizsgált ikerpárok leszbikus tagjainak azonban általában eltérő hosszúságú volt a gyűrűs- és a mutatóujja – ami tipikusan férfi tulajdonság -, de csak a bal kezükön. Lehetséges, hogy ez az eltérés annak az eredménye, hogy a méhen belül több tesztoszteronnak voltak kitéve.

Kiváncsiak voltak erre  a férfiak esetében is. A tudósok megmérték 14 egypetéjű férfi ikerpár ujjait is, ahol a pár egyik tagja heteroszexuális, a másik homoszexuális volt, de nem találtak összefüggést.

Mivel az egypetéjű, vagyis azonos génekkel rendelkező ikerpárok tagjainak is különbözhet a szexuális orientációja, nem genetikai, hanem más tényezők számlájára kell írni a nemi irányultság eltérését. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy a szexualitás irányultsága méhen belül dől el, és függ attól, mennyi tesztoszteronnak vagyunk kitéve, vagy attól, hogy egy-egy ember szervezete hogyan reagál a férfihormonra.  Akik tehát több férfihormonnak vannak kitéve, valószínűbb, hogy bi- vagy homoszexuálisok lesznek. Mivel kapcsolat van az ujjak hosszúsága és a hormonkitettség között, a kézre tekintve a szexuális irányultságról is jelzést kaphatunk.

Facebook hozzászólások

You may also like...