Újrafotózzák az egyik leghíresebb asztrofotó tágyát, a Teremtés Oszlopait

Forrás: NASA, ESA, STScI

A Hubble űrtávcső 1995-ös felvétele, amely az optikai tartományban mutatja a gázanyagban lévő hűvösebb, átlátszatlan felhőket. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, STScI)

A látható fény után az infravörös tartományban is megcsodálhatjuk a Sas-ködöt. Ez az aktív csillagkeletkezési régió a Hubble űrtávcső 1995-ös felvételével vált ismertté, és sokan a 20. század leghíresebb asztrofotójának tartják. Most az eddig átlátszatlan, sötét felhők belsejébe pillanthatunk be.

A Sas-köd (katalógusszáma alapján M16, avagy NGC 6611) egy látványos emissziós (sugárzást kibocsátó) csillagközi felhőkomplexum, amelyet a benne lévő fiatal, nagytömegű égitestek késztetnek intenzív sugárzásra. Az objektumról a Hubble űrtávcsővel 1995-ben készített felvétel bejárta a világsajtót, amelyen látványosan rajzolódtak ki a csillagközi anyag sűrűbb felhői. A “Teremtés Oszlopainak” vagy “Isten Kezének” is nevezett elnyúlt alakzatokban jelenleg is új égitestek születnek.

Míg az optikai tartományban a születő csillagokat övező sűrű régiókon nem sikerült átlátni, addig ez a Herschel űrtávcső új infravörös felvételeivel jobban megoldható. Az infravörös megfigyeléssel párhuzamosan a röntgentartományban is készültek új mérések az objektumról, a Föld körül keringő XMM-Newton röntgentávcsővel.

Forrás: ESA

A Sas-köd a Herschel űrtávcső infravörös és az XMM-Newton röntgenfelvételén. A kép elemzése alapján jobban megismerhető, miként hatnak kölcsön a forró csillagok a közelükben lévő hideg, néhol az abszolút nulla fokhoz közeli hőmérsékletű gázanyaggal. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA/Herschel/PACS/SPIRE/Hill, Motte, HOBYS Key Programme Consortium; ESA/XMM-Newton/EPIC/XMM-Newton-SOC/Boulanger)


A röntgenképeken a legforróbb csillagok feltűnőek, ezek energiakibocsátása felel a ködösség látványos megjelenéséért.

Forrás: ESA

Eltérő hullámhossztartományokban készült felvételek a ködösségről. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESA/Herschel/PACS/SPIRE/Hill, Motte, HOBYS Key Programme Consortium; ESA/XMM-Newton/EPIC/XMM-Newton-SOC/Boulanger)

A VLT távcsőrendszer 8,2 méter átmérőjű Antu teleszkópjával is megörökítették az objektumot a közeli infravörös tartományban. A megfigyelés rámutatott, hogy a régióban vizsgált 73 apró és sűrű gázos anyagcsomó közül 11 belsejében születő csillag foglal helyet.

Forrás: ESO

Földi közeli infravörös felvétel, amelyen felismerhető, hogy a sűrű oszlopok felső részében fiatal csillagok találhatóak. A kép nagyméretű változatának letöltése (ESO)

origo.hu/tudomany

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?