Űrhajósokat toboroz a NASA

A NASA a Twitteren tett közzé egy felhívást, amelyben űrhajósokat toboroz a Nemzetközi Űrállomásra tartó küldetésekre. Az Artemis Generáció leendő résztvevői március 2 és 31 között jelentkezhetnek.

A NASA 1960 óta már 350 embert képzett ki a Világűr felfedezésére. Jelenleg 48 aktív asztronauta dolgozik nekik, de további emberekre is szükség van nemcsak a Nemzetközi Űrállomáson való szolgálatteljesítéshez, de a további utazásokhoz és újabb felfedezésekhez.

Idén húsz éve, hogy folyamatosan jelen vannak amerikai asztronauták az űrállomáson, és ezt a hagyományt a továbbiakban is fent kívánják tartani. A következő izgalmas küldetés pedig eljuttatni a következő férfit és az első nőt a Holdra. Ezekhez a küldetésekhez kivételes tehetségű férfiak és nők jelentkezését várják március 2-ától.

Született stratéga

De hogyan is lehet valakiből űrhajós?

A feltételek rendkívül szigorúak.

Számunkra rossz hír, hogy a jelentkezéshez elengedhetetlen az amerikai állampolgárság. És az ember hamarabb szerzi meg az állampolgárságot, mint a többi tudást: egy akkreditált intézményben kell mesterkurzust végeznünk valamely természettudományi szakon – biológia, fizika, matematika és informatika is szóba jöhet. Emellett még szükségünk lenne legalább két év PHD-re ugyanezekből, magas szintű gyógyszerészeti ismeretekre, és egy sikeresen elvégzett tesztpilóta-programra. További feltételek még a legalább két éves, releváns munkatapasztalat, vagy legalább ezerórányi vadászrepülés – természetesen a hadsereg parancsnoksága alatt.

Újonc a világűrben

Bár a feltételek elképesztően szigorúak, és a java még csak utána jön, az űrhajósok végül minden gyerekkori álmaikat teljesíthetik. Nemcsak a Nemzetközi Űrállomáson lesznek ugyanis nyitott pozíciók, de a 2024-es Hold-expedíció folytatásképp a NASA 2028-tól hosszú távú Hold-kutatásokat tervez. És miután elég tapasztalatot gyűjtöttek a lunáris pályán, az embereket is szállító küldetések következő célpontja a 2030-as évek közepén a Mars lesz.

Csak aztán vigyázni, hogy Mark Watney-t ne hagyják ott.

Facebook hozzászólások

You may also like...