Van Damme, a majdnem Ragadozó

1987 egyik legnagyobb mozi sikere a Predator – Ragadozó című film volt. Ma már filmtörténelem, hogy mennyi ideig vacilláltak a földönkívüli vadász megjelenésén, hogyan lett a mozgékony szöcskeszerű lényből, ez a tekintélyparancsoló, félelmetes figura. De mi köze ehhez Jean-Claude Van Dammenak?

Amikor a munkálatok elkezdődtek, a film munkacíme még Hunter, vagyis vadász volt. A lényt magasnak és karcsúnyak képzelték el, kicsit a sáskára emlékeztetett. Csupa szálkás izom, ruha nélkül, hosszú lábakkal, és egy olyan fejjel, ami a kutya és a légy fejéből lett kikeverve. Az eredeti ötlet szerint a lény feje szinte bármerre tudott volna fordulni, és így követte volna szemével az áldozatát. A hosszú lábak miatt az egész alakos felvételeknél rövid gólyalábakon állt volna a színész. A fejet a jelmezbe bújt ember feje felett lett volna, így a színész feje a lény két válla közé került volna.

A vadászt rendkívül mozgékonynak képzelték el. Ezért Jean-Claude Van Damme-ot kérték fel a feladatra, hogy a lény jelmezébe bújjon. Van Damme akkor még gyakorlatilag ismeretlen volt Hollywoodban, négy olyan mellékszerep volt a háta mögött, amiért még a stáblistára sem került fel. A forgatás idején debütált a mozikban a Karate Tigris című filmben, mint Ivan Kraschinsky a kegyetlen orosz karatés. Sportos múltja és rendkívüli hajlékonysága miatt esett rá a választás.

A forgatás megkezdődött. Nem műteremben, hanem eredeti környezetben, a dzsungelben forgattak. Ebből adódott egy érdekes probléma: az őserdő színei miatt nem lehetett használni a klasszikus blubox és greenbox trükköket, ezért jött a redbox módszer. Van Damme, teljes testét eltakaró vörös jelmezt kapott, amelynek kontúrjai a lényt formázták.
Azonban az első felvételek megnézése után rájöttek, hogy a koncepció nem működik. A lény nem elég ijesztő, nem félelmetes, és a mozgása sem idegen, inkább komikus. Teljesen az alapokról újra kellett tervezni a lényt. Ezért James Cameron javaslatára Stan Winstont kérték fel a munkára. Így született meg az új vadász, amelyet már ragadozónak ismerünk. A teste sokkal nagyobb és erősebb lett, dagadó izmok páncél, célkövető tűzfegyver. A lény ijesztő fejéből egy sisak lett, ami a légzést segíti. És a sisak mögé egy ennél is csúnyább különleges állkapcsú fej került. Ez a furcsa állkapocs is Stan Winston ötlete volt.

Erre a feladatra azonban már nem volt alkalmas Van Damme. A belga színész átlagos magasságú, 177 centiméter magas. Először a konditermekben néztek körül, hogy a testépítők között találjanak megfelelő személyt. De a producereknek rá kellett döbbenniük, hogy a testépítők átlagos magasságúak, vagy annál alacsonyabbak. Nekik pedig egy óriásra volt szükségük. Ekkor került a látókörükbe Kevin Peter Hall. A pennsylvaniai születésű volt kosárlabdázó 207 centiméter magas, csupa izom férfi volt. Csak néhány epizódszerep volt mögötte különféle sorozatokban, egyetlen komolyabb szerepét is termetének köszönhette: ő volt a Nagyláb az Óriásláb és Hendersonék című filmben.
A többit már ismerjük a filmből. A Ragadozó mellett még Arnold Schwarzenegger is eltörpült, végső verekedésük a titánok küzdelme.

Érdekesség, hogy egy pillanatra a filmben megpillanthatjuk Hall valódi arcát is. A film végén ő a helikopter-pilóta, aki kimenti Schwarzeneggert a robbantási zónából.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?