Varázsgolyó

Egy kis csalás a tudomány segítségével.

Egészen varázslatos élményben volt része néhány véletlen szemtanúnak egy amerikai bowling pályán.  Az elgurított golyó úgy viselkedett, ami ellentmondott a fizika törvényeinek.  Oké, a profik képesek egészen elképesztő módon irányítani az elgurított golyót, de ez most más volt. A sok kilós gömb úgy szlalomozott a parketten, mintha önálló akarata lett volna. Mintha megbűvölték volna.

Természetesen nincs szó varázslatról, csak egy kis tudományos csalásról. Mark Rober és James Bruton a legmodernebb technológiákat használta fel, hogy építsenek egy távirányítható bowling golyót. Ehhez a drónoknál és a robotikában már alkalmazott technológiákat használták fel.

A golyónak kivájták a belsejét, és egy olyan súly került bele, aminek változtatni tudták a helyét. Így a golyó súlypontját megváltoztatva tudták irányítani. A távirányításhoz néhány érzékelőt szereltek a a játékosra, amerre dőlt az ember, arra fordult a golyó.

A két mérnök természetesen a tudomány érdekében „csalt” rögtön leleplezik magukat, bemutatják, hogyan működik és hogyan készült a varázsgolyó.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...