Város méretű kráterek: új képeket közöltek a Vesta kisbolygóról


Nagyobb háztömbnyi részletek is azonosíthatók a Vesta kisbolygón a Dawn-űrszonda új, részletes felvételein. Omlások és néhol repedések tarkítják a égitest felszínét.

Egyre közelebb kering a Dawn-űrszonda a Vesta kisbolygóhoz. Az alábbi képeken már 250 méteres részletek is elkülöníthetőek. A közeli fotók alapján igen változatosnak tekinthető a Vesta felszíne.

A leggyakoribb alakzatok természetesen a becsapódásos kárterek. Sok helyen, főleg a kráterek belső lejtőjén láthatók csuszamlásnyomok, amelyek néhol felhalmozzák a port és a laza törmeléket. A első bemutatott új felvételen ezekből láthatunk néhányat áttekintő nézetben, és lejjebb kinagyítva is.

Az első kép kinagyított részletein érdekes felszínformákat láthatunk: a) csuszamlással felhalmozódott anyagtömeg egy kráter belső lejtőjén, b) egy hegyvonulathoz hasonlóan kiemelkedő gerinc, c) omlások egy kráter belső lejtőjén, és ismeretlen eredetű sötét foltok, d) sima területek egy kráter mellett, ahol talán a lerakódott finom por tünteti el a domborzat egyenetlenségeit.

A leggyakoribb felszínformák, a becsapóásos kráterek segítenek az égitest koránk megbecslésében. Ugyanakkor a kisbolygóövben jellemző becsapódási gyakoriság még pontosan nem ismert.Fiatal, világos sugársávokkal körbevett, város méretű kráterek

A következő hetek során a Dawn-űrszonda maximálisan közel 20 méteres felbontással fogja térképezni a felszínt. A megfigyelések fókuszában a nagy déli kráter, és az általa kihantolt felszín alatti régiók összetételének megállapítása lesz.

Forrás: origo/ tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?