Vigyázat, a sci-fi filmek hazudnak!

A BuzzFeedPop összeszedte azokat az űrrel kapcsolatos tévhiteket, amelyeket a népszerű sci-fi filmek évtizedek óta nagy előszeretettel terjesztenek. Az alábbi videóban bemutatnak néhány tipikus jelenetet, és egyúttal azt is elmagyarázzák, az adott szituáció miért nem úgy festene a valóságban. A legmeglepőbb az, hogy mi történik, ha sírunk az űrben. A legviccesebb pedig, hogy ebben a feje tetejéről a talpára állított világban éppen az Űrgolyhók válik hitelessé…

Hang
Az űrben nincsenek hangok. Hiszen a hanghullámok kialakulásához egy közvetítő közeg (például levegő vagy más gáz) kellene, de az űrben ilyen nincsen. Így aztán az epikus űrcsaták mind teljes csöndben zajlanának a valóságban. Na jó, ha egy űrhajóval nekiütközünk valaminek, és a járműben van levegő, akkor azért utasként azt meghallanánk.

Aszteroida mezők
Egy aszteroida mező korántsem jelent akkora veszélyt, mint gondolnánk. Ugyanis a repkedő sziklák tipikusan több száz kilométernyire vannak egymástól. Így aztán egy átlagos űrhajóval kényelmesen el lehet navigálni köztük. Akár még egy csillagrombolóval is. A NASA már 8 ember nélküli űrjárművet küldött át a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroida övön, baleset nélkül.

Tehetetlenség
A tehetetlenséget nem lehet egyszerűen be- és kikapcsolni. Tömege mindennek van, még az űrben is, és ahol tömeg van, ott tehetetlenség is van. Ha a legénység össze-vissza dülöngél és röpköd, amikor egy torpedó eltalálja a hajótestet, akkor más esetben is így kellene reagálniuk. Például amikor a hajó nagy sebességgel gyorsít – lásd: fénysebességre ugrás. Éppen ezért az igazsághoz az áll közelebb, amikor az Űrgolyhókban Lord Helmet egy korlátba kapaszkodva lebeg a gyorsításkor, a fékezéskor pedig a műszerfalnak repülve koppan egyet.

Felrobbanó testek
Az emberi test nem fog felrobbanni, ha szkafander nélkül az űr vákuumába kerül. A bőrünk és keringési rendszerünk bent tartja folyadékainkat és gázainkat, így nem tudnak hirtelen felforrni a légüres térben. Az viszont biztos, hogy a rendkívül gyors levegőkiáramlástól a tüdőnk összeomlana.

Azonnali fagyás
Az az elképzelés sem állja meg a helyét, hogy azonnal megfagynánk az űrben. Tény, hogy az űr rendkívül hideg, ugyanakkor nincs benne olyan közeg, ami fel tudná venni a testünk által leadott hőt. Egy ilyen helyzetben akár 15 másodpercbe is beletelhet, mire elveszítjük az öntudatunkat.

Sírás
Igen, lehet sírni az űrben. De a könnycseppek nem fognak szerteszét röpködni körülöttünk, hanem ott maradnak az arcunkhoz tapadva, a szemünk szélén.

Gravitáció
Más bolygókon, aszteroidákon a gravitáció nagysága is más. Ha kisebb, akkor könnyedén ugrálva lehet közlekedni, ha nagyobb, akkor nehéz testünket vonszolva lehet poroszkálni.

Robbanások
Ha robbanás történik az űrben, nem keletkezik látványos tűzcsóva, mint a filmekben. Oxigén hiánya miatt a tűz nem tudja fenntartani magát. A valóságban egy éles villanást láthatunk, ami után keletkezik ugyan egy szabályos tűzgömb, de olyan gyorsan elenyészik, hogy akár észre sem vesszük.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo szerint:

    “Más bolygókon, aszteroidákon a gravitáció nagysága is más. Ha kisebb, akkor könnyedén ugrálva lehet közlekedni, ha nagyobb, akkor nehéz testünket vonszolva lehet poroszkálni.”
    Azér` ez fájt… 🙂

Vélemény, hozzászólás?