Visszatért a Crew Dragon

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a Crew Dragon, ezzel tökéletes sikerrel zárul a SaceX űrtechnológiai vállalat Demo-1 küldetése.

A küldetés során mindig a visszatérés jár a legnagyobb kockázattal. A szakemberek és Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója is ekkor volt a legfeszültebb, mivel a kapszula hőpajzsát és ejtőernyős rendszerét sokkal nehezebb a földön tesztelni, és ezért még viszonylag kipróbálatlan volt.

Régen a NASA űrhajósai a Csendes-óceánon landoltak, ezzel szemben a Crew Dragon az indítási helyéhez közel, a floridai Cape Canaveraltól kb. 450 km-re ereszkedett az Atlanti-óceánba.

A visszaúton sem volt üres a kapszula, Az egyik ülésbe Ripley, a kisérleti bábu volt bekötözve, de emellé körülbelül 150 kilogrammnyi rakomány belekerült a kabinba, főleg kísérlet minták, és egy meghibásodott űrruha részegység.

A visszatérés és landolás:

A közvetítés felvétele

A NASA és az amerikai űrkutatás fellégezhet, újra ember szállítására alkalmas űrrendszerrel rendelkeznek, így megszűnik a függőségük az orosz Szojuz rakétáktól. ANASA 8 milliárd dollárt költött a kereskedelmi űrrendszerek, a SpaceX és a Boeing projektjeinek a támogatására.

A Crew Dragon Demo-2 küldetés júliusban várható, ekkor már két űrhajós is lesz a kapszula fedélzetén.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...