Voyager-2: Úton a csillagok felé

A NASA ma hivatalosan is bejelentette, hogy a Voyager-2 űrszonda elhagyta a Naprendszert, és kilépet az interstelláris űrbe. Testvérszondája, a Voyager-1 után a második olyan ember alkotta űreszköz, amely elhagyta Naprendszert.

A Voyager 2 még november 5-én lépett át a képzeletbeli határt, vagyis kilépett a hélioszférából. A helioszférában a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban. A csillagközi térben azonban a kozmikus sugárzás részecskéét érzékelik a szonda műszerei. A kutatók is abból észlelték a kilépést, hogy a napszél részecskéi egyszer csak eltűntek.

Bár a megnevezés ellenére a Voyager-2 indult hamarabb, a pályája révén mégis a Voyager-1 hagyta el előbb a Naprendszert, a szonda 2012-ben lépte át a heliloszféra határát. A Voyager 2 különlegessége, hogy indítása után 42 évvel is vannak olyan működő műszerei, amely példátlan információkkal szolgál a csillagközi térbe való átlépés milyenségéről.

A Voyager 2 csaknem 18 milliárd kilométerre van a Földtől és nagyjából 54 ezer kilométer per órás sebességgel halad. A NASA sikerrel ébresztette fel nemrégiben, újra felvették vele a kapcsolatot, és 16,5 órás késéssel kapták meg a fedélzeten rögzített adatokat.

Egy másik számítás szerint azonban mindkét szonda technikailag még mindig a Naprendszeren belül van. Ugyanis egy másik szabály szerint az üstükösöket rejtő Oort-felhő külső pereméig tart a Naprendszer. De ezt az övezetet csak évezredek alatt érné el a két szonda.

Facebook hozzászólások

You may also like...