A fantasy-horror spanyol fenegyereke

Ha kortárs spanyol SF irodalom után kezdünk érdeklődni, akkor szinte elsőként kerül elénk José Antonio Cotrina neve. Cotrina az ifjúsági és a Young Adult korosztály számára alkot sci-fi, fantasy és horror műfajban. De legizgalmasabb műveit a zsánerek keverésével alkotta.

Fiatal kora ellenére igen komoly és sikeres írói múltja van. 1972. július 8-án született a baszkföldi Araba tartományában.Vitoria-Gasteiz városban. Fiatal koráról szinte semmit nem árul el hivatalos életrajza, csupán annyit tudni róla, hogy reklám és közönségkapcsolatok képzést kapott.

Írói munkássága már sokkal színesebb. Húsz évesen, 1992-ben jelent meg első novellája, a keresztre feszítés. Még ebben az évben további három írása jeleneik, meg, majd lassít a tempón. 1994-1999 között öt éven keresztül nem publikált. 1999-ben jelenik meg a Lilith, a Gorgon ítélete és a Salgari mosolya (Lilith, el juicio de la Gorgona y La Sonrisa de Salgari) című kisregénye, amely rögtön második helyezést ért el a Baszkföldi Egyetem által adományozott Alberto Magno díjon.

2000 az ő éve volt: A háború nyulai (Los conejos de la guerra) novellájáért EMMI-díjat kapott; a rossz csík című kisregényéért elnyerte a a Katalónia Politechnikai Egyetem UPC-díját, és ebben az évben már elnyerte az Albeerto Magnó díjat.

2005-ben ismét tripláz, A holt lány című írásáért novella kategóriában, és A hajnal című kisregényéért kisregény kategóriában is megkapja az  Ignotus díjat. Ezután már csak hab a tortán, hogy Argos című kisregénye révén újra elnyeri az Alberto Magno-díjat.

2000-től kisebb kihagyásokkal dolgozik. Napjainkig 22 regénye és kisregénye, valamint 16 novellája jelent meg. Ezekért összesen 15 díjat nyert.

Legnagyobb sikere a Vörös Hold ciklusa.  A Samhein aratása 2009-ben, A sötétség gyermekei 2010-ben, és a Hold árnyéka 2011-ben jelent meg. A második és harmadik kötet is elnyerte az „ezer ajtó temploma” díjat, amely a legjobb Young Adult regényért jár.

Írásait eddig angol, lengyel, cseh, olasz és kínai nyelvre fordították le. Nemrégiben jelentették be, hogy  a Vörös Hold ciklus hamarosan megjelenik az Egyesült Államokban és Kanadában is.

A Metropolis Medial megjelentette a sorozat első kötetét, amelynek címe A Samhein aratása.

Üdvözlünk Rocavarancoliában, a csoda, a horror, a szörnyek és a rémálmok birodalmában! Üdvözlünk a halál kapujában!

Egy hosszú és kimerítő háború után Rocavarancolia romokban hever. Nem repülnek többé sárkányok az égen, a vámpírok szomjan haltak, és nincs elegendő mágia ahhoz, hogy a királyságot összetartsa.

De még nincs mindennek vége. Halloween éjjelén megnyílik az egyetlen fennmaradt kapu, ami összeköti Rocavarancolia királyságát az emberek világával. A királyság démiurgosz ilyenkor szervezi meg a betakarítást. Tizenkét fiatalt gyűjt össze az emberi világból, akik bennük rejlő mágikus esszencia alapján képesek lehetnek megmenteni ezt a lepusztult birodalmat, de csak akkor, ha életben tudnak maradni addig, amíg felkel a Vörös Hold. Ehhez először is meg kell tanulniuk megvédeni magukat a kegyetlen körülmények, a furcsa lények és a számos veszély közepette. Ez azonban az elmúlt harminc évben még egyetlen fiatalnak sem sikerült…

Facebook hozzászólások

You may also like...