Rólunk

galaktika_regiA Galaktika a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus lap. 1972-ben indult útjára, a Móra Kiadó gondozásában, Kuczka Péter szerkesztésében.

Először évi 4, majd 6 lapszámmal jelentkező irodalmi antológiaként jelent meg, 1985-től pedig havi folyóiratként, egészen 1995 tavaszáig. Ezalatt 175 számot ért meg, és több mint 100 szerzőtől 2257 novellát közölt. A szerkesztőség MetaGalaktika néven több különkiadást is készített.

A Galaktika 1974-ben elnyerte az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díjat.

Szintén Kuczka nevéhez fűződik az 1969-ben debütált Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozat, melynek keretében 1987-ig 127 kötetet adtak ki. 1988-tól a sorozat Galaktika Fantasztikus Könyvek néven futott tovább. Azonban a magazinnal együtt 1995-ben, 43 kötet után ez is megszűnt.

Erre a sorsra jutott a Galaktika Baráti Kör (GBK) elnevezésű olvasói klub is, melynek tagjai számára exkluzív könyvek is megjelentek.

galaktika_ujA Galaktikát 9 év szünet után Burger István indította újra 2004-ben.  A kiadványokat immár a Metropolis Media gondozza.

A magazinok számozása 176-tól folytatódott és azóta már a 300-at is átlépte. Megszületett a kizárólag előfizetők számára elérhető Galaktika XL, amiben a normál magazin tartalmán felül egy kisregényt is olvashatunk. A MetaGalaktika mellett HiperGalaktika néven is készültek különkiadások.

Elindult a Galaktika.hu oldal és a Galaktikabolt.hu webáruház. 2016 decemberében indítottuk útjára a Galaktika Klubot, melynek tagjai sokkal olcsóbban és gyorsabban megkaphatják a Galaktika és a Galaktika XL friss számait, mintha újságosnál vennék meg. A tagsághoz ajándékkönyv jár, valamint állandó kedvezmények webshopunkban, a szerkesztőségünkben történő vásárláskor és partnereinknél.

És végül újra megjelennek a Galaktika Fantasztikus Könyvek, illetve a Metropolis Media egyéb könyvei, 2004 óta több mint 300 kötet.

A Galaktika 2005-ben ismét megkapta az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díját, később pedig a Legjobb Főszerkesztőnek és Legjobb Fordítónak járó elismerést is.