Fedezd fel a Holdat 4K videón

A Lunar Reconnaissance Orbiter amerikai űrszonda, a holdi előkészítő robotprogram első küldetése. 2009. június 18-án indították a Kennedy Űrközpontból Atlas-5 rakétával, és szeptemberben kezdte a tudományos munkát.

Az űrszonda célja elsősorban a későbbi holdexpedíciók számára történő adatgyűjtés: potenciális leszállóhelyek keresése és feltérképezése, a Holdon található, emberes holdexpedíciók esetén felhasználható erőforrások keresése és feltérképezése, a holdi sugárzási környezet vizsgálata. Különös hangsúlyt kap a Hold pólusainak vizsgálata, egyrészt, mert itt találhatóak folyamatosan megvilágított területek (a földi sarki területeken lévő éjféli naphoz hasonlóan), másrészt, mert a pólusok közelében lévő kráterekben tartósan lehet fagyott vízjég, melyet felhasználhatnak az ott tartózkodó űrhajósok.

A különböző műszerek mellett egy nagyfelbontású fényképezőgép is van a szonda fedélzetén. A 2009 óta folyamatosan gyűjtött fotókból a NASA kutatói egy rendkívül részletes felbontású holdgömböt állítottak össze. Ennek felhasználásával egy látványos videót késztettek a kísérőnk bemutatására. Olyan élményben lehet részünk, amilyet csak a körülötte keringő űrhajósok élhettek át.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...