A Kozmosz–sorozat visszatér

A televíziózás történetének egyik legnagyobb hatású sorozata volt a Kozmosz. A neves asztrofizikus, Carl Sagan sorozata alapjaiban változtatta meg a televíziós ismeretterjesztést. Az 1980-ban bemutatott 13 részes sorozatot szinte az egész világon bemutatták, hazánkban is óriási sikert ért el.

A National Geographics elkészítette a sorozat folytatását: Kozmosz: Lehetséges világok címmel. A széria ezúttal is izgalmas, eddig feltérképezetlen területekre merészkedik: előbb visszarepít minket egészen az univerzum hajnaláig, hogy onnan – a valóság függönyének egy lyukán át – meg se álljunk a távoli jövő utopisztikus világaiig. Kalandozásunk során többek közt ellátogatunk a földi élet titkos keletkezési helyére; rácsodálkozunk a 2039-es New York-i világkiállítás tudományos újításaira.

A sorozat most is különleges eddig nem ismert információmorzsákka színesíti a tudást. Például, a történelem egyik legjobb növénynemesítője éhen halt, mert nem adta a nevét egy tudományos hazugsághoz. Hogy a Holdra szállás technikáját már az I. világháború lövészárkaiban kidolgozta valaki, 50 évvel megelőzve az Apollo-programot?

A sorozathoz napjaink talán legismertebb asztrofizikusát sikerült megnyerni, a műsorvezető a médiában sokat szereplő Neil deGrasse Tyson lesz. A műsor egyik része Carl Sagan előtt is tiszteleg.

Bemutató: Március 22-én, vasárnap este 9-kor a National Geographic csatornán.

Az epizódok ismertetése

Létra a csillagokhoz

Hogyan keletkezett a kozmosz sok milliárd évvel ezelőtt? És az ókori felfedezések miként tették az embert napjaink kíváncsi, innovatív, a világűrt mind részletesebben feltérképező fajává? Az első epizódban Neil deGrasse Tyson a világmindenség és az emberi tudás evolúciójának legfontosabb pillanatait villantja fel lebilincselő, képernyő elé szegező formában.

Bemutató: Március 22-én, vasárnap este 9-kor

 

A lakható zóna tűnő bája

A kozmoszban nincsen hova rejtőzni a változások elől – a Nap öregedésével megállíthatatlanul közeleg az idő, amikor a Föld már nem lehet az otthonunk. Őseink azonban egyszer már megbirkóztak egy hasonlóan nehéz kihívással – és különben is, odakinn új világok várnak.

Bemutató: Március 29-én, vasárnap este 9-kor

2061. Harmadik űrodisszeia

Az élet elveszett városa

Az epizódban megismerhetjük a legújabb tudományos elképzeléseket a korai Föld vérvörös tengerének mélyéről. És azzal az emberrel is találkozhatunk, aki az élet első nyomaira bukkant egy zöld drágakőben – ám miközben az élet eredete után kutatott, a sajátját tette kockára, lévén nácik is szerepelnek a történetben…

Bemutató: Április 5-én, vasárnap este 9-kor

 

Vavilov

A 20. század első felében Nyikolaj Vavilov genetikus és növénynemesítő az egész világot bejárta, hogy létrehozza bolygónk első – és saját korában legnagyobb – maggyűjteményét. Felismerte ugyanis, hogy a tudomány rengeteget tehet a Szovjetunió és az egész világ lakosságát fenyegető éhínség megszűntetéséért. A sors fintoraként azonban vele is az éhhalál végzett – a Gulagon, ahova azért került, mert nem adta a nevét egy szovjet tudományos hazugsághoz.

Bemutató: Április 12-én, vasárnap este 9-kor

 

A tudat evolúciója

Kalandos utazás a tudat evolúciójának izgalmas tájain. Út közben megállunk az ókori Görögországban; felfedezzük a földi élet leghatalmasabb formáját; és elmerülünk egy szegény árva különös álomvilágában, mely utat nyitott gondolat-építményeink szerkezetének megértése felé, – sőt még tovább, a gondolatok galaktikus hálózatának víziójához

Bemutató: Április 19-én, vasárnap este 9-kor

Újonc a világűrben

Az egybillió világ embere

Egy fiatal fiú a szőnyegen fekszik és csillagközi utazásokról álmodik… Az ifjú Carl Sagan az űrkorszak hajnalán a mentorai, két tudományos óriás csatazajában eszmélt, majd felnőve maga is méltóvá vált hozzájuk: tovább folytatta mesterei kutatásait és megismertette a világgal ezek jelentőségét.

Bemutató: Április 26-án, vasárnap este 9-kor

 

Kutatás intelligens élet után a Földön

Az epizódban feltárul egy titkos föld alatti hálózat, mely az élet négy királyságának együttműködésével jött létre; és megtudjuk, hogy miként lépett kapcsolatba az ember egy különös élőlénnyel, mely szimbolikus nyelven kommunikál, és amely már több millió éve képviseleti demokráciát működtet.

Bemutató: Május 3-án, vasárnap este 9-kor

 

A Cassini áldozata

Egy rejtélyes, kevesek által ismert történet egy tudósról, aki csatazaj közepette, már az első világháború lövészárkaiban kidolgozta a Holdra szállás technikáját, – fél évszázaddal megelőzve az Apollo-programot. A filmben ezen kívül egy 20 éves űrodüsszeiáról is hallunk, melynek végén öngyilkosságot követ el egy űrszonda.

Bemutató: Május 10-én, vasárnap este 9-kor

 

Varázslat hazugságok nélkül

A kvantummechanika rendhagyó világában a fény két ellentétes dolog is lehet; és valahogy – ki tudja, hogy – egy láthatatlan megfigyelő képes lehet megváltoztani a valóság természetét. A filmben megismerjük az embert, aki rábukkant a valóság eme lyukára, – valamint azt a máig tartó technológiai forradalmat, amely lehetővé tette ezt a meghökkentő felismerést.

Bemutató: Május 17-én, vasárnap este 9-kor

 

Két atom meséje

Neil deGrasse Tyson csodálatos utazásra hív a kozmosz távoli tájain át, hogy megmutassa: az univerzum legapróbb alkotóeleme miként gyakorolt gigantikus hatást az emberi fajra? Az időben tovább haladva Neil egy lebilincselő mesét is megoszt velünk olyanokról, akik a halál árnyékában nőttek fel, és akiknek valóban megpecsételődött a sorsuk – az egyiküket kivéve.

Bemutató: Május 24-én, vasárnap este 9-kor

 

Elfeledett ősök árnyai

Milyen erős az emberben a változásra való hajlam, és ez hogyan hatott az általunk bejárt útra? És: Miként válhatott a történelem egyik legsötétebb szörnyetege az emberiség egyik legfényesebb csillagává? Az epizódban Neil deGrasse Tyson efféle izgalmas kérdésekre keres választ, röpke egy óra alatt végigvezetve minket evolúciónk történetén.

Bemutató: Május 31-én, vasárnap este 9-kor

Fagyott égbolt 2

Gyermekeink élete

Mikor kezdtük el a Földet globális léptékben tönkretenni? Mikor és miért siklottak félre végzetesen a dolgok? És, mindezeket figyelembe véve: Milyen életre számíthat egy 2020-ban született gyermek? Milyen nehézségekkel és környezeti kihívásokkal kell szembenéznie a problémákat szőnyeg alá söprő szülei és nagyszülei miatt?

Bemutató: Június 7-én, vasárnap este 9-kor

 

Az Új Világ hét csodája

A világkiállításokon mindig az adott kor legígéretesebb újításait mutatják be, így ezek a seregszemlék kiváló fokmérői a technológia és a tudomány aktuális állásának. A filmben a 2039-es New York-i Világkiállításra látogatunk, melynek pavilonjaiban egymást értik a bámulatos megoldások napjaink megoldhatatlannak tűnő problémáira…

Bemutató: Június 14-én, vasárnap este 9-kor

Facebook hozzászólások

You may also like...