Ahol nem kérnek az időből

Egy norvég szigeten köszönik, de ők jól ellennének idő nélkül.

Az SF egyik legismertebb visszatérő témája az idő és annak valamilyen befolyásolása. A legfejlettebb civilizációk visszatérő képessége, hogy tudják manipulálni az időt, vagy az időn kívül élnek. Gondoljunk csak a legendás magyar-francia rajzfilmre, az idő uraira.

Egy kis norvég közösség úgy tűnik, hogy komolyan vette ezt az ötletet, ők nem kérnek az időből. A világ első időmentes zónája akar lenni egy norvég sziget, ahol nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják értelmét az idő mérésének. A május 18. és július 26. között fehér éjszakák által „sújtott” Sommaröy (Nyár-sziget) petícióban kérte az oslói parlamenttől az „idő eltörlését” a szigeten.

Mivel a Tromsőhöz közeli szigeten nyaranta egész nap világos van, nincs nagy jelentősége a pontos időnek, nincs túl sok értelme délutáni focizásról, vacsoraidőről vagy esti tévézésről beszélni. Legalábbis így gondolja Kjell Ove Hveding, az időmentes zónává nyilvánítás kezdeményezője.

Hveding szerint Sommaröyön nincsenek időbeni korlátok, a gyerekek akár az éjszaka kellős közepén is focizhatnak a grundon, a felnőttek pedig akár éjfélkor is lefesthetik a spalettáikat. Az éjféli nap feleslegessé teszi nálunk az óra használatát. Még Hveding is elismeri, hogy eléggé őrült ötletről van szó, de a 350 lakosú szigeten egyre többet beszélnek arról, hogy náluk az óra inkább időt rabol, mint ajándékoz.

Ennek ellenére a szigetlakók nem igazán reménykedhetnek benne, hogy az időn kívül élhetnek. A parlament nem igazán hoz meg egy ilyen határozatot. És mi van júliustól májusig, amikor lemegy a nap (Sőt télen fel se kell). Mi lesz ősszel az iskolakezdéssel, a bolt nyitva tartásával.

350 lakos esetén ezek nem igazén kínzó problémák. Már a komp menetrenddel sem kell törődniük, mert híd köti őket a kontinenshez. Az ötlet inkább csat turistacsalogatónak jó.

Facebook hozzászólások

You may also like...