Áttörés a rákdiagnosztikában

Ez elmúlt két évben sorban jelentik be a kutatóintézetek, hogy forradalmi módszereket dolgoztak ki a rák korai diagnosztizálására. A technológiák egy cseppnyi vér gyors analízisén alapszik.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem új módszere a hasnyálmirigyrák korai felfedezésére alkalmas. A kutatók a hasnyálmirigyrák azonosításához a nanoméretű biológiai struktúrákat, az úgynevezett exoszómákat mérik fel. Ezeket a különböző sejtek, így például a potenciális daganatos sejtek bocsátják ki.

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, amellyel nyolcféle daganat kimutatható egyetlen vizsgálattal, és a tumor helyének azonosításában is segítséget nyújt. A CancerSEEK nevű teszt nyolcféle tumorfehérje szintjét és karcinogén génmutációk jelenlétét mutatja ki a vérben keringő DNS-ből.

A Dana-Farber Rákkutató Intézet is áttörést ért el. A kutatók az úgynevezett DNS-metilációra figyeltek, ami egy olyan kémiai jelzés az örökítőanyagon. Ahogy a ráksejtek a szervezetben kialakulnak, majd elhalnak, a saját DNS-ük is a véráramba kerül. Ezt lehet megfigyelni a DNS-metilációval, ami jelzi, hogy egy adott gén “be van-e kapcsolva”, vagy sem.

Most pedig a Toshiba jelentette be, hogy a  tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet és a Tokiói Orvosi Egyetem közreműködésével olyan módszert fejlesztett ki, hogy Kilencvenkilenc százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből. Az egyebek között gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére alkalmas technológia lényege, hogy megvizsgálja a vérben lévő mikroRNS-ek típusát és koncentrációját.

Facebook hozzászólások

You may also like...