Az univerzum csodás titkai – különös utazás 24 képzeletbeli helyszínen

Az F Exhibition legújabb kiállítása, a Varázslatos világűr Csillagközi kaland ugyanolyan nagyszabású és izgalmas utazásra invitál, mint a korábbi témák. A maroknyi kis csapat megint profi színvonalú munkát végzett, szakmai-tudományos szempontból is korrekt, pedagógiailag is kiváló a produktum.

Évente két kiállításukvan, ezek abszolút sikeresek: 7-8 hét alatt30-35 ezer látogató fordul meg itt. A szakmai stáb (képzőművész, pedagógus, szövegíró, grafikus, műszaki személyzet, szakmai lektor, kommunikációs munkatárs) nagyon komoly felkészültséggel és lelkes munkával dolgozza fel az egyes természettudományos témákat, és alkotja meg ezt akülönleges látványvilágot. Egyedülálló módon, saját forrásból, saját ötletreáll össze az aktuális kiállítás a Vajdahunyadvárban.

A világűr rendkívül gazdag, izgalmas téma, és minden korosztály számára mindig tud újat, érdekeset mondani. A naprakész tényanyag NASA-adatokra, hiteles forrásokra támaszkodik, megtartva egy tudományos szintet, mégis a gyerekek nyelvére lefordítva azt. Az iskolás korosztályt célozzák meg, de nem kizárt, hogy vannak olyan jelentésrétegek, amelyek egy óvodás számára is megnyílnak, sőt a felnőttek számára is ugyanannyira élvezhető ez a „fantasztikus” kaland.

A képzeletbeliűrutazás 24 állomását kell bejárni, minden második egy kérdést/fejtörőt rejt, amire meg kell keresni a választ. A gyerekeknek nem kell minden választ tudniuk, az a lényeg, hogy rácsodálkozzanak a körülöttük lévő univerzum csodáira, megragadjanak bennük fontos információk. A nehezebb feladatokban (vagy csak pusztán ellenőrzésképpen) tud segíteni egy különleges galaktikus útitárs, egy űrrobot, akinek a lábnyomát követve megtudhatók/ellenőrizhetők a válaszok.

Egy történetbe csöppenünk, ahol a különböző állomások bejárásával juthatunk előre utunkon, és a végén vissza a Földre. A képzelet világában barangolhatunk, bejárva a galaxist, ezen az úton több érzékszerv is részt vesz (látás, hallás, szaglás), és fizikailag a különböző fényjelek összegyűjtése segíti az előrehaladást. Ezeket a fényjeleket matrica formájában a játékfüzetbe ragaszthatjuk.

A különleges űrutazás a Naprendszert és peremvidékét járja be, a környező bolygókon, holdakon járva gyűjthetünk fontos információkat a körülöttünk lévő univerzumról. Ebben több furcsa „tárgy” is a segítségünkre lehet, ezeknek később megértjük a szerepét a történetben.

A gyerekek játszva tanulnak ebben a különös térben. A rendkívüli látványvilág, a modern eszközök (szokatlan tárlók), az enyhe félhomály és a kivilágított állomások kontrasztja mind-mind segítenek abban, hogy ezt a nem könnyű témát örömmel, lelkesen dolgozzák fel. A csillagközi küldetés sikerét az út végén egy ajándék bizonyítja.

A Varázslatos világűrkiállítás és játék már csak néhány hétig, május 26-ig látható a Vajdahunyadvárban.

 

Cs. Fehér Katalin

 

Az F Exhibition aktuális programjai:

https://www.facebook.com/F.Exhibition/

Bővebb információ a Varázslatos világűr kiállításról: goo.gl/fGRqGW

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...