Befellegzett a The Walking Deadnek?

A The Walking Dead érdekes eset, hiszen az AMC zombis sorozata már 2010 óta lépked a totális apokalipszis útjain és az évadok során voltak olyan pontok, amikor az egyik legjobb drámának lehetett nevezni a produkciót. Emlékezzünk csak vissza Carol esetére a gyerekekkel, vagy Rick nejének brutális halálára, de még a 7. etapnak is megvoltak a maga fénypontjai, például amikor Negan két fontos szereplő fejét is baseball-ütővel csapkodta szét. Megdöbbentő volt látni, ahogy Rick próbálta összeszedni magát az eset után és visszanyerni falkavezér stílusát. Az előző szezon végén beharangozták, hogy a 8. évadban brutális csatározások lesznek, de az első rész alapján nagyobb volt a füst, mint a láng.

twd-801-b

A sorozat készítőinek látványosan nem mennek az akciójelenetek, hiszen a The Walking Dead mindig is lélektani dráma volt, sose a robbantásokon és a lövöldözésen volt a hangsúly. Ehelyett inkább a fejekben lévő összevisszaság vitte a prímet és helyenként elgondolkoztató is volt nézni, ahogy ember embernek lett farkasa, egy élőhalottak által uralt világban. Az évadnyitóban is elég béna lett az, amit olyan sokáig felvezettek, epikusabb összecsapásra lehetett számítani a Megmentők és Rickék között. Az egésznek az lett a vége, hogy a lázadók kiálltak a Negan által birtokolt épület elé, rá is sikerült lőniük, meg odacsalogattak egy hatalmas zombicsordát. Sikerült a cél? Nem. Negan életben maradt, a több száz kilőtt golyó közül egyik se találta el.

twd-801-c

Ez hiba. A The Walking Dead készítői képernyőre vittek egy iszonyú erős főgonoszt, aki a teljes 7. évadban lopta a show-t. Egyszerűen jó volt látni, ahogy Jeffrey Dean Morgan hadonászott Lucille-lel és mindenkinek odaszólt. Manapság kevés vagány karaktert látni a tévében, így felüdülés, amikor néha egy-egy ilyen tapló figura is szóhoz jut. Negan azonban mintha elvégezte volna, amit kellett neki, megmutatta, hogy még Ricket is meg lehet törni, és ez az új rész lett volna a tökéletes alkalom, hogy brutális módon kiírják a The Walking Deadből a férfit. Az írók azonban valamiért nem merték ezt meglépni, talán mert túlságosan támaszkodnak a képregényekre, vagy mert nagy meló újabb és újabb főgonoszokat bevezetni a történetbe.

twd-801-d

Már a Fear The Walking Deaden, az AMC másik zombisorozatán is érezni lehet helyenként, hogy az anyasorozatot másolják, csak gyengébben, ennek pedig az lehet a vége, hogy a franchise csúnyán összeomlik. Affelé tartunk egyébként, hiszen a The Walking Dead friss epizódjának nézettsége nem lett túl jó, ráadásul torrenten is visszaestek a letöltési számok. Aki tősgyökeres rajongónak véli magát, annak ettől függetlenül tetszeni fog a folytatás, már csak azért is, mert jól esik még mindig nézni ezeket a karaktereket. Ahogy minden olyan sorozatnál, ami majd 10 évig fut, a nézők elkezdenek kötődni a szereplőkhöz és izgulni értük, így ez a The Walking Dead esetében is igaz lehet.

A sorozatnak megvannak a hibái, ennek ellenére még mindig abszolút nézhető kategória. Ez pedig az országos tévécsatornák hibája, ahol olyan képregényfeldolgozások maradhatnak életben sok-sok évig, mint az Arrow, a Gotham és a többi. Érdekes kérdés lehet, hogy vajon az országos drámák silánysága hatással van-e a kábelesekre, annyi azonban biztos, hogy a közönség sokkal könnyebben elfogadja a gyengébb tartalmat, ha épp az ömlik felé a képernyő irányából.

twd-801-e

Muszáj megemlíteni, hogy az új részben még a flashforwardot se indokolja semmi – a nosztalgián kívül -, ugyanis nem sok mindent tudunk meg arról, hogy mégis miért kellett belengetni öreg Ricket az “idősek otthonában”. Voltak olyan sorozatok, mint mondjuk a Lost, amelyek jól ki tudták használni az időugrás adta lehetőségeket. A The Walking Dead nem tartozik ezek közé.

Az biztos, hogy amennyiben a The Walking Dead nem embereli meg magát, akkor el fog tőle pártolni a közönség. Ott az HBO, ahol olyan drámák futnak, mint a Westworld, a Trónok harca, vagy a Netflix, mely folyamatosan kapaszkodik fel erősebbnél-erősebb produkciókkal. Csak reménykedni lehet benne, hogy a Black Mirror is végre mainstreamebb lesz, és a nézők értve kezdik el követni a sorozatokat. Akkor pedig az AMC bajban lesz, mert már a mazochistáknak se lesz igénye a The Walking Deadre. Értékelés: 5/10

Érdekesség egyébként, hogy ez volt a sorozat 100. része, a képsorok pedig rengeteg visszautalást tartalmaztak az első epizódra. Ezek közül az érdekesebbeket alább mutatjuk. Minden páratlan számú kép a pilotból van, a párosak meg értelemszerűen a 8. évad premierjéből.

twd-easter1 twd-easter2 twd-easter3 twd-easter4 twd-easter5 twd-easter6 twd-easter7 twd-easter8 twd-easter9 twd-easter10 twd-easter11 twd-easter12 twd-easter13 twd-easter14

Facebook hozzászólások

You may also like...