Buborék-gát

Amszterdamba, különleges módszerrel tervezik felvenni a harcot az úszó szeméttel. Légbuborékokból emelt gátak gyűjtik össze a csatornák műanyag hulladékát.

A nagy buborékgátat egy holland start-up cég, az amszterdami önkormányzat és a regionális vízgazdálkodási hatóság indította el. A világon elsőként itt alkalmazzák az új technológiát.

A technológiát a Westerdok csatornában tesztelték.  Az egyszerű eszköz a csatornák vízében lévő hulladékot – különösen a kicsiny műanyag darabokat – a csatorna szélére tereli, ahol összegyűjtik és kiemelik a vízből. A próbaüzem azt mutatta, hogy az úszó hulladék négyötödét sikerült így befogni.

Az óceánokban lévő műanyag hulladék több mint kétharmada a folyókból és csatornákból kerül oda. Jóval egyszerűbb lenne itt megfogni a hulladékot, mint később, a tengerekből összegyűjteni.  De sajnos egy csatornára nem tehetnek gátat, mert ez nem csak a hajózást akadályozná, de nyitva kell állnia a vízi élőlények előtt is.

Az akváriumi levegőztetőhöz hasonlóan a légbuborékgát is egy hosszú, perforált cső, amely a csatorna mélyén ferdén fut mintegy 60 méter hosszan. Sűrített levegőt pumpálnak bele, amely a csőből buborékok formájában felszállva a vízben gátat alkot, miközben a természetes vízfolyás segít abban, hogy a csatorna széléhez sodorja a hulladékot, amelyet egy kicsiny hulladékgyűjtőben fognak fel.

Az ötletet egy ausztráliai szennyvízkezelő módszer adta, ahol az egyik fázisban levegőztetik a vizet, így az emberek által a wc-tartályokba dobott kicsiny műanyagdarabokat egy sarokban gyűjtik össze. Innen jött az ötlet, hogy a gyűjtés legegyszerűbb módja a szemét összeterelése.

Az első ilyen működő buborékgát, amely a nap 24 órájában három éven át fog működni Amszterdamban, a fenékkotrást fogja kiegészíteni, amellyel jelenleg évente mintegy 42 ezer kilogramm nagyméretű műanyag hulladékot gyűjtenek össze a város vízi útjairól.

Facebook hozzászólások

You may also like...