Curiosity: 7 év 30 legjobb képe

A Curiosity a NASA egyik legsikeresebb küldetése. A Mars Science Laboratory nevű kísérlet keretében juttak e a Marsra, hogy a tervek szerint 1 marsi évig, vagyis a leszállástól számítva 668 földi napig (686 marsi napig) szolgáltasson adatokat a vörös bolygóról. A küldetés olyan jól sikerült, hogy több mint hét éve tart, újabb és újabb felfedezssel lepi meg a kutatókat.

2017 elején jelentették be a kutatók a marsi Gale-kráterrel kapcsolatban, hogy olyan felszínformákat találtak, amik kiszáradt sár általi repedésekre utalnak. A Gale-kráterben közel három és félmilliárd éves kőzetekben szerves anyagokat talált, de a kőzetfúrások eredményeként még több molekulával bővítették az ismert listát.  Minden jel arra mutat, hogy a helyszín valaha kedvező feltételeket nyújthatott a mikrobiális élet kialakulásához. Kutatta a marsi metán eredetét, majd kiderült, hogy az oxigén furcsán viselkedik a Mars légkörében.

A még mindig tartó küldetés 30 legszebb képéből állított össze egy albumot a NASA, benne többek között a hét évvel ezelőtti és egy mostani szelfivel.

A Mars titka

 

Facebook hozzászólások

You may also like...